Acasă Economic-Financiar Privatizarea COST lasa o gaura de 35 milioane de dolari la Electrica...

Privatizarea COST lasa o gaura de 35 milioane de dolari la Electrica si Distrigaz

DISTRIBUIȚI


Combinatul de Oteluri Speciale Targoviste (COST) a fost, in fine, privatizat, intr-un moment in care ajunsese in pragul incapacitatii de plata, din cauza uriaselor datorii acumulate. Salvarea, cel putin temporara, a celor peste 5.000 de locuri de munca a -costat- insa statul destul de mult, ca, de altfel, si pe furnizorii de utilitati.

Cumparatorul colosului metalurgic este firma elvetiana Conares Trading AG, ai carei actionari sunt, potrivit directorului general Vladimir Iorich, -un grup restrans de intreprinzatori rusi-. Iorich, care este si unul dintre acesti actionari, a semnat ieri contractul de privatizare, alaturi de ministrul Ovidiu Musetescu. Pe langa scutirile de sute de miliarde de lei la bugetul de stat, investitorilor ruso-elvetieni li s-a promis, in contractul de privatizare, si stergerea unor majorari de intarziere si penalitati la furnizorii de utilitati Electrica si Distrigaz, in valoare de 35 milioane de dolari, datoria de baza de 10 milioane de dolari urmand sa fie esalonata pe cinci ani. In momentul de fata nu s-a stabilit insa cine si cum va acoperi gaura ramasa la cei doi furnizori. Si pentru acestia din urma statul a facut promisiuni, insa in fata organismelor financiare internationale, si nu in sensul acordarii de inlesniri, ci, dimpotriva, in sensul imbunatatirii incasarilor.

Valoarea totala a tranzactiei pentru COST este declarata de APAPS la 60 milioane de dolari, 35 milioane de dolari fiind valoarea asumata prin contractul de privatizare. Din aceasta suma, statul nu va incasa pe pachetul de 83,995% din actiunile combinatului decat putin peste doua milioane de dolari, plata urmand sa se faca in termen de 10 zile de la semnarea contractului de vanzare-cumparare. Alte 13,772 milioane de dolari ar urma sa fie investite in tehnologie, pe care Conares s-a angajat sa o realizeze din surse proprii, in termen de cinci ani de la semnarea contractului, in timp ce pentru mediu trebuie investite 7,3milioane de dolari, tot din surse proprii, in termen de patru ani de la conformare. Conares s-a mai angajat, prin contract, sa aduca un capital circulant de 3,5 milioane de dolari in urmatoarele 90 de zile, plus inca un milion de dolari in 2003. Surse din cadrul Ministerului Industriei ne-au declarat insa ca societatea din Targoviste are nevoie, pentru a-si redresa activitatea, de un capital de lucru de circa 25 milioane de dolari. Conares a mai promis ca va face si investitii suplimentare de circa 26 milioane de dolari din profitul reinvestit, incepand din anul al treilea.

Una dintre principalele obligatii asumate de investitor este pastrarea celor 5.400 de locuri de munca existente la momentul privatizarii timp de cinci ani. Cu toate ca societatea are nevoie de restructurare pentru a redeveni eficienta, Conares a promis ca nu va face nici o reducere de personal in aceasta perioada. Potrivit ministrului Ovidiu Musetescu, problema sociala la COST este una cu greutate, fiind mai important decat orice ca societatea sa continue sa lucreze si ca oamenii sa aiba unde munci. Pastrarea celor peste 5.000 de locuri de munca, in conditiile in care alternativa la privatizare ar fi fost doar inchiderea combinatului, este insa destul de costisitoare. La 31 martie 2002, COST avea datorii totale acumulate de 2.156 miliarde de lei (74,8 milioane de dolari), aproape dublu fata de capitalul social. Din acestea, Conares si-a asumat integral doar datoriile comerciale, insumand 1.005 miliarde de lei. Din datoriile bugetare de 906 miliarde de lei, 800 miliarde de lei vor fi sterse, investitorul neasumandu-si decat plata a 36 miliarde de lei, care vor fi esalonate.

In mod similar se va proceda insa si cu datoriile acumulate la furnizorii de utilitati, pentru stergerea carora APAPS s-a angajat prin contractul de privatizare sa faca demersuri pe langa Ministerul Industriilor. Potrivit APAPS, COST are datorii de 45 milioane de dolari la Electrica si Distrigaz. Din acestea, noului proprietar nu-i vor fi lasate decat 10 milioane de dolari, reprezentand datoria de baza, care va fi si ea esalonata. Restul de 35 milioane de dolari, respectiv penalitatile si majorarile de intarziere pentru neplata facturilor la energie electrica si gaze, ar urma sa fie sterse. Exprimata in lei, datoria catre Electrica se ridica la circa 1.000 miliarde de lei, iar la Distrigaz la aproximativ 500 miliarde de lei. Cele doua societati vor fi nevoite sa accepte scutirile si esalonarile prevazute in Legea de accelerare a privatizarii, desi sunt, la randul lor, presate de necesitatea imbunatatirii recuperarii sumelor restante de la clienti.


Cea mai grea povara va cadea pe umerii sucursalei Muntenia Nord a societatii Electrica, aceasta fiind nevoita sa suporte si inlesnirile similare acordate la privatizarea SIDEX, caruia i s-au sters datorii de 700 miliarde de lei la plata energiei electrice. In cazul combinatului galatean, pentru acoperirea -gaurii-, furnizorului de energie i s-au promis actiuni in schimbul datoriilor iertate, cu toate ca solutia convine mai putin societatii Electrica decat o eventuala compensare cu sume datorate bugetului. Pentru COST, lucrurile sunt si mai neclare, APAPS nediscutand pana acum nici o posibila solutie de compensare cu Electrica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.