Băncile trebuie să prezinte înainte de semnarea unui contract nou de credit un formular standardizat cu toate datele tehnice ale creditului (DAE, formula de calcul a dobånzii și suma totală ce urmează a fi rambursată), ceea ce vă permite o comparare transparentă a ofertelor băncilor și alegerea celei mai avantajoase, se arată într-un comunicat al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Contractul de credit trebuie studiat în liniște acasă, recomandåndu-se și opinia unui consultant, mai spune ANPC, care amintește că pentru orice derogare băncile trebuie să ceară acordul scris al consumatorului. „ANPC recomandă consumatorilor să fie reticenți cu astfel de solicitări“, spun oficialii instituției.
Pentru contractele de credit existente, noul act normativ dă dreptul consumatorilor să refuze comisioanele pentru unele operațiuni cu numerar pe care băncile le percep pentru plata ratelor (comision de plată a ratei în avans, comision pentru plata prin intermediar etc.).
În maxim 90 zile, începånd cu 21 iunie 2010, instituțiile de creditare vor trimite clienților acte adiționale de modificare a contractelor existente. Pentru orice obiecții legate de aceste modificări ale contractelor în vigoare, creditorul trebuie notificat în scris, altfel se prezumă acceptarea tacită.
ANPC atrage atenția că băncile ar putea trimite clienților actuali și oferte de modificare a contractelor de credit existente care însă nu au legătură cu dispozițiile OUG nr. 50/2010, cum ar fi trecerea de la dobånda variabilă la dobånda fixă. Consumatorii nu sunt obligați să accepte aceste oferte, chiar dacă li se propune o dobåndă mai mică, ANPC recomandånd urmărirea nivelului dobånzilor de pe piață, la momentul respectiv, pentru a vedea cåt de avantajoasă este oferta.
Din 21 iunie 2010, orice prevedere din contractul de credit referitoare la un comision de rambursare ce contravine ordonanței de urgență este nulă de drept. Creditorul trebuie să calculeze suma de rambursat conform noului act normativ și să includă doar comisioanele acceptate de ordonanța de urgență și nu pe acelea existente în contractul de credit.
În relația cu creditorul trebuie utilizate numai notificările scrise. Acestea se depun la registratura instituției de credit cu număr de înregistrare sau pot fi trimise prin poștă cu confirmare de primire.
În cazul în care consumatorii care doresc să beneficieze de noile reglementări legale (rambursare anticipată a creditului sau eliminarea unor comisioane) și sunt refuzați verbal de creditorii care se prevalează fie de termenul de grație de 90 zile pentru actualizarea contractelor, fie apelează la motivul fals că ordonanța de urgență nu a intrat în vigoare, pot fi sesizate Comisariatele Județene pentru Protecția Consumatorilor sau inițiată o acțiune în instanță. Corespondența scrisă cu creditorul, urmată eventual de un refuz al acestuia de a aplica prevederile OUG nr. 50/2010, constituie suportul legal.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane