Home Economic-Financiar Protest împotriva clauzelor abuzive din contractele bancare

Protest împotriva clauzelor abuzive din contractele bancare

DISTRIBUIŢI

 

Trei asociații care apără drepturile consumatorilor protestează luni în fața Parlamentului și în Parcul Izvor din București. Motivul: modificările și completările aduse la Legea privind clauzele abuzive din contractele bancare.

 

 

 

Aceste modificări se referă la dobânzi și comisioane, care nu vor mai putea fi scoase din contract, ci doar modificate pe înțelesul tuturor.

 

În plus, cei care vor să dea banca în judecată trebuie să vină până la București, unde va exista singura instanță competentă să judece astfel de procese, și doar după ce ANPC analizează cererea și o găsește pertinentă sau nu o găsește pertinentă. Avocații susțin că aceasta este o prevedere neconstituțională care îngrădește accesul la justiție.

 

Amendamentele au fost propuse de Asociația Română a Băncilor, iar decizia finală în privința legii va fi luată de Camera Deputaților.

 

În prezent, pe rolul instanțelor de judecată din toată țara există mii de dosare pentru eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit. 

 

Nemulțumiți sunt chiar și unii dintre inițiatorii proiectului de lege. Deputatul PSD Valeriu Steriu arată că prevederea trebuia să îi ajute pe consumatori, însă a fost modificată substanțial în Senat, prin adoptarea amendamentelor bancherilor.

 

Proiectul a urmat calea lui normală. Pe partea lui legislativă s-a îndreptat spre Senat unde, spre surpriza noastră, la faza finală, la comisia juridică au apărut amendamente noi, care schimbă radical ce am avut noi în intenție. Ne-am întâlnit recent un grup din cei care am redactat, luând decizia de a nu îl mai susține în forma actuală. Ori îl corectăm, aducându-l la forma inițială, ceea ce vom încerca în următoarele comisii. Din fericire, camera decizională suntem noi, la Camera Deputaților”, afirmă deputatul Valeriu Steriu, citat de digi24.ro.

 

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.