Home Economic-Financiar Proteste și grevă japoneză la Poșta Română

Proteste și grevă japoneză la Poșta Română

DISTRIBUIŢI

 

Peste 100 de persoane au protestat, miercuri, timp de aproximativ o oră, în fața sediului central al Poștei Române, unde au cerut demisia conducerii, din cauza salariilor mici în raport cu volumul mare de muncă și a condițiilor proaste de lucru.

 

Sindicaliștii cer demiterea directorului general al Poștei Române, Ion Smeeianu, a directorului executiv Rosita Alexe și a oamenilor aduși de aceștia. Totodată, sindicaliștii solicită creșterea salariilor cu 20 la sută, plata orelor suplimentare, asigurarea de consumabile, achiziționarea de uniforme și genți poștale, precum și angajarea de personal pe locurile vacante.

 

Cei aproximativ o sută de protestatari, angajați ai Poștei Române, au îndreptat majoritatea lozincilor împotriva directorului general Ion Smeeianu, pe care îl acuză de situația grea, din punct de vedere financiar, în care se află compania.

 

Protestatarii au strigat, printre altele, „Jos Smeeianu”, „Smeeianu minicinos, jos, jos, jos!”, „Hoții!” și „Ieși afară, javră ordinară!”.

 

Mulți dintre manifestanți au venit la protest îmbrăcați în uniformele de serviciu. Aceștia s-au plâns de faptul că primesc salarii de 600 de lei, bani pe care îi câștigă în condiții grele de muncă și că nu pot trăi cu aceste sume.

 

„Sunt factor poștal și sunt sigur că salariul pentru care muncesc este mai mic decât al unei persoane care mătură strada”, a spus unul dintre protestatari.

 

Liderul Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România, Matei Brătianu, l-a acuzat pe directorul Smeeianu că singura politică pe care o duce constă în reducerea cheltuielilor prin intermediul disponibilizării de personal și înghețarea posturilor și că, pentru obținerea de fonduri, ar fi încercat să introducă în oficiile poștale jocuri de noroc electronice și spoturi publicitare audio.

 

Pichetul de la sediul Poștei Române a fost organizat de Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România, care a anunțat patru zile de proteste.

 

Astfel, după protestul de miercuri, care a fost organizat atât în București, cât și la prefecturile din țară, o nouă acțiune va avea loc duminică, începând cu ora 10.00, în Piața Victoriei din Capitală, unde, potrivit organizatorilor, urmează să se strângă aproximativ 5.000 de oameni.

 

Marți, 13 mai, va fi grevă japoneză în toată țara, iar două zile mai târziu oamenii vor ieși din nou în stradă și vor picheta, de ora 10.00, sediile Oficiilor Județene de Poștă și sediul Poștei Române din Capitală.

 

Brătianu a anunțat că, după cele patru zile de proteste, în perioada 12-16 mai va avea loc o „amplă campanie de informare a populației cu privire la motivele care au generat protestele poștașilor”, iar în cazul în care solicitările sindicaliștilor nu vor fi soluționate, liderii de sindicat, împreună cu reprezentanții structurilor de conducere, vor intra în greva foamei.

 

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.