Acasă Economic-Financiar PSD impinge inainte solutia saraciei la problema locuintelor: CAR pentru case

PSD impinge inainte solutia saraciei la problema locuintelor: CAR pentru case

DISTRIBUIȚI

Solutia-minune gasita de PSD pentru problema locativa a romanilor va deveni prioritate legislativa, cu toate ca nu inlatura aproape nici una dintre piedicile care au blocat pana acum accesul la creditele bancare. Dupa ce a trecut in viteza prin comisiile de specialitate si apoi de plenul Camerei Deputatilor, proiectul Legii privind creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ a fost trimis comisiilor din Senat. Presedintele Comisiei de buget, finante-banci din Camera, Florin Georgescu, unul dintre initiatorii proiectului, afirma ca textul viitoarei legi va fi discutat in Senat -ca lege prioritara a programului PSD si a Guvernului Adrian Nastase-, imediat dupa vacanta parlamentara, astfel incat de anul viitor sa poata fi aplicat.

-CAR mai mare pentru case-, asa cum a definit noul sistem Florin Georgescu, nu va putea rezolva una dintre principalele probleme ale persoanelor care au incercat si pana acum fara succes sa obtina un credit bancar: avansul. Cele 15-30 de procente din valoarea imobilului, cu care clientul trebuia sa vina de acasa, vor deveni 40 de procente, respectiv suma minima ce trebuie -economisita- de solicitant timp de cel putin 18 luni pentru a putea primi apoi credit. Dobanda ar trebui sa fie, intr-adevar, mai mica decat a pietei, insa functionarea creditorului in conditii de eficienta si profitabilitate nu va permite o diferenta extraordinar de mare. Un alt avantaj care ar urma sa faca diferenta este, in opinia lui Florin Georgescu, -garantia statului ca banii nu vor fi folositi cu alta destinatie-, respectiv supravegherea BNR, care functioneaza insa deja pentru orice institutie bancara. Deocamdata, singura interesata de noul sistem este CEC, al carei presedinte, Constantin Teculescu, este si unul dintre initiatorii proiectului.

Proiectul de lege privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ a fost aprobata de Camera Deputatilor, fiind trimisa Senatului, pentru a fi dezbatuta in comisiile de specialitate ale acestuia, ne-a declarat, ieri, presedintele Comisiei de buget, finante, banci din Camera Deputatilor, Florin Georgescu. Potrivit afirmatiilor sale, -proiectul de lege va intra apoi in plenul Senatului, urmand sa fie discutat ca lege prioritara in programul PSD si al Guvernului Adrian Nastase imediat dupa terminarea vacantei parlamentare, cel mai probabil in luna septembrie a acestui an, astfel incat de anul viitor sa se poata aplica-. Actul normativ, caruia PSD ii atribuie o importanta deosebita, propune populatiei o solutie -de saracie-: -Un CAR mai mare pentru case-, asa cum a definit recent sistemul Florin Georgescu. Fostul ministru de finante este, de altfel, unul din initiatorii proiectului, alaturi de deputatii PSD Viorel Hrebenciuc, Aurel Gubandru, Nicolae Grigoras si Constantin Teculescu, ultimul fiind si presedinte al Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC).

Concret, cei care vor sa-si construiasca sau sa-si cumpere o locuinta trebuie sa depuna regulat sume de bani la institutia creditoare timp de cel putin 18 luni, pana reusesc sa adune 40% din valoarea totala a creditului. Abia atunci pot primi imprumutul din care sa-si achizitioneze casa, cu obligatie de rambursare intr-o perioada cuprinsa intre 10 si 15 ani. -Avantajul noului sistem fata de sistemele clasice de creditare practicate de bancile comerciale este dobanda fixa mai redusa la care se acorda imprumutul, intrucat beneficiarul a economisit, la aceeasi institutie financiara, o anumita suma de bani pentru care a primit tot o dobanda fixa. In plus, sistemul de economisire se va desfasura intr-un cadru garantat de stat, care nu va permite utilizarea banilor cu alte destinatii-, sustine Florin Georgescu.

-Garantia statului- la care face referire deputatul PSD nu se refera insa la returnarea integrala de la buget sau din alte surse publice a banilor depusi, in caz de faliment al institutiei financiare respective. Este, de fapt, o -garantie- cu nimic diferita de cea care pluteste deasupra oricarei banci comerciale si in momentul de fata: supravegherea Bancii Nationale a Romaniei. -Garantia se refera la faptul ca institutia financiara la care se depun economiile pentru a primi apoi credit este supravegheata de BNR si nu poate duce banii in alta parte-, confirma Florin Georgescu.

Chiar daca se doreste o solutie pentru populatia cu venituri modeste, CAR pentru case nu rezolva in nici un fel una dintre principalele piedici care au stat si pana acum in calea celor care au incercat sa obtina un credit ipotecar de la banci: avansul. Cele 15-30 de procente din valoarea imobilului cu care clientul trebuie sa vina de acasa pentru a putea primi un credit bancar devin, in fapt, 40 de procente, intrucat -economisirea- obligatorie inainte de finantare nu este cu nimic diferita de clasicul avans. O persoana care are posibilitatea de a face astfel de economii isi poate permite, cu siguranta, si sa suporte un avans la oricare din bancile din tara. Diferenta, daca va exista, o poate face doar dobanda, insa nu are cum sa fie o diferenta foarte mare, in conditiile in care institutia financiara creditoare va trebui sa lucreze in conditii de eficienta si profitabilitate.

-Afacerea- CAR pentru case va fi, teoretic, deschisa oricarei banci din tara. Deocamdata, doar CEC s-a aratat clar interesata de implementarea sistemului, presedintele sau, Constantin Teculescu, fiind, de altfel, si unul dintre initiatorii proiectului de act normativ. Noul sistem de creditare ar urma sa fie pus in practica de Casa de Economii si Consemnatiuni cu ajutorul casei de economii pentru domeniul locativ din Bavaria- LBS Bayerische Landesbausparkasse, cu care intentioneaza sa creeze o banca mixta, orientata exclusiv spre activitati de finantare in domeniul locativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.