Acasă Economic-Financiar Reguli noi pentru calcularea pretului la ofertele publice de inchidere a societatilor

Reguli noi pentru calcularea pretului la ofertele publice de inchidere a societatilor

DISTRIBUIȚI

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat instructiunile de calcul al pretului actiunilor in cazul ofertelor publice obligatorii de preluare in vederea inchiderii societatii. Celor mai multe dintre ofertele publice pentru achizitionarea pachetelor reziduale Comisia le-a revocat autorizatia la finele lunii august, pe o perioada de 15 zile, decizia fiind motivata atunci prin faptul ca reglementarile privind criteriile de determinare a unui pret echitabil pentru toti detinatorii de actiuni, in situatia existentei unei oferte publice obligatorii de preluare, in vederea inchiderii societatii, se aflau inca in stadiu de elaborare. Singurele -iertate- au fost la data respectiva ofertele lansate pentru Raiffeisen Bank si Filatura Negresti.

Potrivit noului act normativ, actionarul majoritar sau grupurile de persoane care actioneaza in mod concertat si care, la data de 9 aprilie 2002, detineau mai mult de 90% din drepturile de vot ale unei societati au obligatia sa publice, pana la 10 octombrie, raportul curent care prevede pretul de oferta publica. Actionarii care au ajuns in situatia sa lanseze oferta publica obligatorie dupa luna aprilie trebuie sa publice pretul de oferta in termen de cel mult sase luni de la data depasirii pragului de 90% din capitalul societatii.

Determinarea pretului se va face de catre evaluatori independenti, pe baza standardelor internationale de evaluare si a prevederilor legale. Pretul stabilit de evaluator va fi egal cu cea mai mare valoare rezultata din calculul pretului mediu ponderat al actiunilor care au conferit pozitia majoritara si pretul calculat din activul net. La calculul pretului mediu ponderat, actualizat in raport cu inflatia, se va tine cont si de obligatiile investitionale prevazute in contractul de privatizare, in cazul in care pachetul de 90% din actiuni a fost dobandit de la stat printr-o institutie publica. Pretul rezultat din calculul activului net va fi determinat in conformitate cu standardele internationale de contabilitate si cu aplicarea corespunzatoare a prevederilor Ordinului ministrului finantelor publice 94/2001.

Actionarii care detin mai mult de 90% din titlurile emise de o societate sunt obligati, potrivit OG 28/2002, sa lanseze o oferta publica de preluare a intregului pachet de actiuni in vederea delistarii ulterioare a companiei. Pana in prezent, a fost realizata o singura oferta publica obligatorie de preluare, prin care Raiffeisen Zentralbank Osterreich a reusit sa cumpere doar 0,06% din actiunile Raiffeisen Bank – Romania.

Desi sunt obligatorii, ofertele publice pentru inchiderea societatilor unde actionarul majoritar a preluat peste 90% din actiuni au fost, la finele lunii august, interzise pentru o perioada.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a revocat, la data respectiva, autorizatiile unor oferte publice de preluare a pachetelor reziduale. CNVM si-a motivat decizia de suspendare pentru 15 zile prin faptul ca reglementarile privind criteriile de determinare a unui pret echitabil pentru toti detinatorii de actiuni, in situatia existentei unei oferte publice obligatorii de preluare, in vederea inchiderii societatii, se afla inca in stadiu de elaborare. Ca urmare a unei sesizari a Asociatiei Actionarilor din Romania, Comisia a revocat decizia de autorizare pentru ofertele publice de preluare in cazul societatilor Port Bazinul Nou Galati, Traian Braila si Sarmis Deva. In acelasi timp, comisia a hotarat sa reanalizeze ofertele de preluare lansate pentru societatile Timken Romania Ploiesti si Amiral 2001 Mamaia, fiind revocata decizia de autorizare din data de 20 august.

In schimb, in cazul ofertelor publice de preluare lansate pentru Filatura Negresti si Raiffeisen Bank, CNVM si-a mentinut decizia de autorizare. Autorizarea pentru Filatura Negresti a fost acordata de CNVM inainte de aparitia Legii 525/2002 pentru aprobarea OUG 28/2002 privind valorile mobiliare, serviciile de investitii financiare si pietele reglementate. Decizia de mentinere a autorizatiei pentru oferta de preluare a Raiffeisen Bank a avut in vedere faptul ca pretul oferit de Raiffeisen Zentralbank Osterreich a fost fundamentat pe concluziile raportului de evaluare intocmit, cu ocazia fuziunii, de Arthur Andersen, in conformitate cu standardele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania. Rezultatele au fost facute publice in luna aprilie 2002, iar CNVM a aprobat, in data de 15 august, pretul de 526 lei/actiune, ca pret minim la care poate fi lansata oferta de preluare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.