Acasă În Lume O moneda europeana emisa de Vatican costa 3,88 euro

O moneda europeana emisa de Vatican costa 3,88 euro

DISTRIBUIȚI

Oricat de incredibil ar parea, introducerea monedei unice europene nu a avut peste tot in Europa aceleasi efecte devastatoare. Se stie ca introducerea acestei monede a avut efecte dintre cele mai nedorite asupra economiilor populatiei europene. Schimbarea abuziva a preturilor, trecerea de la moneda nationala la euro, nu a fost intotdeauna lina, implicand o serie de majorari ale preturilor, afectand serios pietele occidentale, in general, si buzunarele cumparatorilor, in special.

Ca lucrurile nu stau atat de prost pretutindeni o dovedeste Vaticanul. Aici, monedele euro sunt la mare pret, iar colectionarii sunt dispusi sa ofere aproape patru euro pentru una singura emisa de Vatican. Explicatia este simpla: pe una dintre fetele ei, moneda euro emisa de Vatican il reprezinta pe Papa Ioan Paul al II-lea.

Succesul fulminant si profitul considerabil de care se bucura moneda unica europeana in tara Suveranului Pontif se datoreaza in exclusivitate popularitatii Papei Ioan Paul al II-lea.

Cei care au proiectat moneda probabil nici nu se gandeau la efectele pe care le va avea -opera- lor. Se stie ca fiecare stat european a optat pentru propria sa moneda euro care reprezinta pe una dintre fete un simbol, o imagine preferata de fiecare tara in parte. Era de asteptat ca Vaticanul sa opteze pentru imaginea celui mai apreciat Papa.

Proiectantii au reusit sa dea lovitura. Fiecare colectie proprie de monede euro s-a vandut pana acum mai ceva ca painea calda. A fost chiar nevoie de introducerea unor restrictii de cumparare, fiecarui cuparator interesat permitandu-i-se sa achizitioneze doar doua monede pentru a satisface dorinta unui numar cat mai mare de cumparatori.

In zona euro, doar trei state au primit acceptul Bancii Centrale Europene de a emite, pe langa monedele oficiale, si monede destinate colectionarilor. Cu toate acestea, cine ar dori ar putea sa-si efectueze cumparaturile de rutina si cu aceste monede speciale. Ar trebui sa fie insa extrem de neinformat si neorientat in ce priveste valoarea acestor monede.

Potrivit BBC, Vaticanul pregateste o noua emisiune de monede euro din argint reprezentandu-l pe Papa. De aceasta data este vorba de 10.000 de monede, care, potrivit asteptarilor, vor fi impartite intr-un timp record.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.