Acasă Economic-Financiar România este stăpână pe resursele sale și nu trebuie să accepte jignirile...

România este stăpână pe resursele sale și nu trebuie să accepte jignirile oficialilor maghiari

DISTRIBUIȚI

Kristof Terhes (foto), CEO al FGSZ, transportatorul maghiar de gaze, a organizat o conferinţă de presă la Bucureşti în care a explicat că România nu poate consuma toate gazele pentru că doar 30-35% din populație e conectată la gaze față de Ungaria unde procentul e 95% și ne-a întrebat cu superioritate „Ce faceţi cu gazul? Îl ardeţi, faceţi un foc mare?” .

„Am vrut să avem această conferinţă de presă la Bucureşti pentru că am citit foarte multe articole care aveau informaţii eronate legate de noi şi de gazele din Marea Neagră şi foarte mulţi politicieni au vorbit despre lucruri care nu sunt 100% corecte. Vrem să înţelegeţi că România se află pe punctul de a lua cea mai importantă decizie economică din ultimii 20 de ani. Vorbim de 200 de miliarde de metri cubi de gaze în România. Este pur şi simplu prea mult pentru necesitatea internă a ţării. Nu aveţi petrochimie, nu puteţi folosi gazele naturale ca materie primă. Ce faceţi cu gazul? Îl ardeţi, faceţi un foc mare?. Este greu pentru noi să ne explicăm întârzierea unor legi în baza cărora se va lua cea mai importantă decizie pentru România, care ar însemna 4-5 miliarde de dolari venituri pentru România. Noi lucrăm în business, nu în politică, şi pentru noi este foarte greu de înţeles de ce aceste lucruri nu se întâmplă. În primul rând vor beneficia de aceste proiecte România şi contribuabilii români, apoi Exxon şi OMV, iar, în al treilea rând, Transgaz, iar noi venim pe locul al patrulea, dacă fluxul de gaze ajunge în Ungaria’, a spus oficialul companiei din Ungaria criticând Parlamentul României care întârzie adoptarea legislaţiei din domeniul operaţiunilor petroliere offshore.

Fostul ministru al Economiei, Lucian Bode, a reacționat indignat explicând că România este stăpână pe resursele sale și nu trebuie să accepte jignirile oficialilor maghiari
„Reacția domniei sale și tonul ironic la adresa României sunt nepermise și nu trebuie să rămână nesancționate, fiind profund contrare spiritului de cooperare și parteneriat asumat de participanții la proiectul BRUA. Cunoaștem substraturile răzgândirii și ezitărilor părții maghiare și în mod cert acestea nu sunt de bun augur pentru BRUA, dar nicidecum nu e vorba de ‘o mare favoare’ făcută României, să fim bine înțeleși! Poziția noastră este fără echivoc, România decide singură cum își dezvoltă industria pe orizontală!
Încă o dată, reiterez faptul că mesajul transmis de domnia sa este o jignire la adresa României și dovedește mai degrabă iritarea față de poziția României și interesele sale legitime în proiectele de exploatare a gazelor din Marea Neagră, decât cunoașterea aprofundată a realităților din teren. Pe această cale, solicit public intervenția Comisiei Europene cu privire la declarațiile belicoase ale unui oficial al FGSZ, în condițiile în care BRUA a fost conceput ca un proiect european, un proiect pentru securitatea energetică a Uniunii Europene.
Totodată, tăcerea autorităților române este suspectă în acest caz, fiind binecunoscută deja incapacitatea totală de reacție a Ministrului Economiei, Dănuț Andrușcă, în subordinea căruia se află și Transgaz.” conchide Lucian Bode.

Foto: budapestlngsummit.hu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.