Acasă Economic-Financiar România, în pragul unei crize de forță de muncă

România, în pragul unei crize de forță de muncă

DISTRIBUIȚI

Creșterea economică din ultimii ani, expansiunea companiilor și migrația muncitorilor în străinătate au adus România în pragul unei crize a forței de muncă. Construcțiile, industria textilă și serviciile – domeniul hotelier și restaurante – sunt doar câteva dintre sectoarele care au nevoie de muncitori, iar deficitul se manifestă atât în cazul forței de muncă necalificată, cât și în cazul specialiștilor.
Lipsa personalului calificat se accentuează și chiar se dublează de la an la an. Potrivit unui studiu al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), peste 70% dintre IMM-uri se confruntă cu deficit de forță de muncă, nivel dublu față de procentul calculat în urmă cu un an. "Mai mult de 400 de mii de IMM-uri nu reușesc să își asigure forța de muncă și dacă și-o asigură calitativ sunt probleme majore. Prima problemă și cea mai gravă este problema muncitorilor calificați. A doua problemă o reprezintă specialiștii cu grad mediu de calificare, aici avem operatorii chimiști, inginerii de vânzări, a apărut un deficit la nivel de studii superioare, deficiențele cele mai mari se întâlnesc la ingineri electroniști", spune președintele CNPIMM, Ovidiu Nicolescu.
O soluție pentru echilibrarea pieței este angajarea de muncitori din străinătate, trei din patru firme luând în considerare această variantă.
Sectorul construcțiilor este cel mai afectat de lipsa muncitorilor, iar Patronatul Societăților din Construcții a anunțat deja că va importa masiv forță de muncă în perioada următoare, din țări precum China, Bulgaria, Turcia, Ucraina sau Republica Moldova, adică de acolo unde salariile sunt mult mai mici decât în România.
Criza de resurse umane nu au ocolit nici domeniile mai bine plătite, cum este cel bancar. Aici, lipsa forței de muncă specializată este acută, iar angajarea tinerilor fără experiență afectează atât siguranța, cât și eficiența serviciilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.