Acasă Economic-Financiar România nu poate asigura trasabilitatea lemnului din pădure până la produsele finite

România nu poate asigura trasabilitatea lemnului din pădure până la produsele finite

DISTRIBUIȚI

Agent Green arată cum lemn din păduri virgine amestecat în depozite ajunge la Schweighofer. Agent Green publică o nouă investigație (https://youtu.be/Dy8vPjqXwLw) care arată că în depozite de lemn din România, buștenii nu sunt sortați după proveniență ci după nevoile clienților. De aceea fabricile de procesare precum cele ale Holzindustrie Schweighofer, dar și ale altor mari firme, pot ajunge cu ușurință să achiziționeze chiar și lemn din păduri virgine sau parcuri naționale fără să știe (https://youtu.be/e-RPJzjyWWY). Mai departe, lemnul ajunge în peste 80 de țări cu certificat FSC (Forest Stewardship Council), însoțit de o etichetă în care consumatorii au încredere.

”În acest moment în România nu există niciun sistem de trasabilitate care să prevină lemnul ilegal sau din păduri virgine și parcuri naționale să ajungă pe piața globală. Aplicația Inpectorul pădurii este doar un plus de transparență, nimic mai mult”, a spus Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Singurul element de identificare care ar putea să asigure trasabilitatea lemnului este numărul de APV (Actul de Punere în Valoare). Acest număr este unic pentru toți arborii exploatați într-o pădure în urma unei autorizații dată pe un volum maxim stabilit cu precizie. Baza de date SUMAL de la Ministerul Mediului conține aceste date, însă aplicațiile sale ”Radarul Pădurilor” și ”Inspectorul Pădurii” nu sunt concepute pentru asigurarea trasabilității până la produsele finite și cu atât mai puțin dacă buștenii trec pe la depozite.

”Ar fi un ]nceput bun dacă s-ar marca APV-ul pe cioate, pe bușteni, pe fiecare piesă și apoi pe ambalajul sau produsul finit. Mai sunt și alte metode pentru a dovedi trasabilitatea, dar deocamdată această problemă cheie nu se vrea a fi rezolvată nici la Guvern nici la corporații”, a adăugat Păun.

Agent Green a purtat discuții pe tema trasabilității atât cu Ministerul Mediului cât și cu Holzindustrie Schweighofer încă din anul 2014.

”Anul acesta, oficialul pe păduri al ministerului mi-a spus clar în față că trasabilitatea nu este treaba instituției pe care o reprezintă, iar anul trecut Schweighofer ne-a spus că preferă să se bazeze pe certificatul FSC pe care firma încă îl deținea. Acum, după alegeri, ministrul aflat într-o gravă eroare, pleacă, iar Schweighofer a rămas fără certificatul FSC. Noua conducere de la minister va trebui să acorde prioritate problemei trasabilității pentru că din punct de vedere legal aceasta este exclusiv în sarcina sa. Până atunci Schweighofer și alți mari procesatori trebuie să pună pe picioare un sistem voluntar de trasabilitate. Altfel vom dezbate problema tăierilor ilegale până vom rămâne fără păduri”, a încheiat Păun.

Investigatori ai organizației de mediu au vizitat depozite din toate regiunile geografice ale țării și au constatat că amestecarea lemnului în depozite este o practică comună și tolerată. În cele mai multe cazuri, investigatorii au observat că nu există niciun sistem ”due-diligence” în depozite ceea ce contravine grav Regulamentului European EU TR aplicabil și în România din anul 2013 (http://ec.europa.eu/environment/forests/timber_regulation.htm). În anul 2015 Agent Green a făcut plângere la Comisia Europeană din cauză că România este incapabilă să prevină ca lemnul ilegal să intre pe piață. Comisia a demarat la acea vreme procedura de infringement împotriva României. Ministerul Mediului a reușit în anul 2016 să convingă Comisia că totul este în regulă în România, iar infringementul a fost clasat.

”Avem suspiciunea că ministerul a nu a spus tot adevărul Comisiei Europeane. De aceea vom face o nouă plângere formală și vom prezenta adevărata situație la Bruxelles .”, a încheiat Păun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.