Acasă Economic-Financiar România – ruda săracă a UE

România – ruda săracă a UE

DISTRIBUIȚI

Raportarea produsului intern brut al României la media europeană trădează importante inegalități în interiorul Uniunii. Pentru a recupera din handicapul care o separă de statele dezvoltate ale UE, țara noastră are de rezolvat întârzierile din agricultură, piața muncii, educație, infrastructură și energie.

Prezent la conferința "Creștere Economică, Competitivitate și Convergența Venitului Real", șeful Biroului Băncii Mondiale (BM) în România, Benoit Blarel, a arătat că principalul obstacol în îndeplinirea țintelor pe care și le-a propus România îl constituie politicile economice cârpite, făcute pe termen scurt. Benoit Blarel a declarat că produsul național brut (PIB) al României este de doar 39% din cel al UE-15, fapt care explică disparitățile din punctul de vedere al dezvoltării regiunilor. Dacă regiunea Nord-Est este polul sărăciei în Uniunea Europeană, veniturile bucureștenilor sunt apropiate de cele pe care le încasează salariații din UE-15. Oficialul BM a precizat că ritmul de creștere economică a României va trebui să fie cu 4% mai ridicat decât cel consemnat în statele europene dezvoltate, în fiecare an, timp de două decenii, pentru ca PIB-ul României să atingă 90% din media UE-15.
Principalele domenii care pun probleme în calea dezvoltării României sunt agricultura, piața muncii, educația, infrastructura și energia. Un raport recent arată că investitorii străini vor ocoli în viitor România dacă nu va fi pusă la punct infrastructura de transport și de telecomunicații. Ponderea mare a populației care lucrează în sectorul agricol și lipsa investițiilor pentru orientarea către o producție intensivă, de piață, ar putea conduce, în absența unei relocări masive a resurselor, la scăderea venitului de cap de locuitor la nivel național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.