Acasă Economic-Financiar Romanii mai au trei saptamani pentru a depune decaratiile de venit

Romanii mai au trei saptamani pentru a depune decaratiile de venit

DISTRIBUIȚI

Au mai ramas trei saptamani pana cand contribuabilii persoane fizice vor trebui sa depuna declaratiile de venit pentru calcularea impozitului pe venitul global. Desi in ultima perioada Ministerul Finantelor a derulat o intensa campanie mediatica pentru popularizarea noului impozit, chiar in prezent fiind trimisa in tara o Caravana de informare, sondajele recente arata ca numerosi romani nu au fost atinsi de efectele oparatiunii -Margareta-, nestiind nici la aceasta data ce trebuie sa faca pe 31 mai.

Pana in ultima zi a acestei luni, romanii vor trebui sa depuna prima declaratie de impunere. Aceasta se va referi la veniturile realizate in cursul anului trecut. Trebuie mentionat ca impozitele deja platite in 2000 pentru veniturile respective vor fi considerate un avans, contribuabililor neretinandu-li-se, anul acesta, decat diferenta dintre ceea ce au platit deja si nivelul global al impozitului pe venit care va trebui sa se situeze pana la 40%. Declaratia pe venitul global este obligatorie pentru persoanele care obtin venituri din salarii din mai multe surse sau care au lucrat la mai mai multi angajatori intr-un an, pentru cei care realizeaza venituri din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor sau din strainatate. Daca veniturile se realizeaza din mai multe locuri, pe fiecare categorie de venit si pe fiecare loc de realizare se depun declaratii speciale. Pentru veniturile supuse unei impuneri finale nu trebuie depusa declaratie de venit.

In declaratiile de impunere, contribuabilii vor trebui sa treaca veniturile realizate din activitati independente, din salarii, din cedarea folosintei bunurilor, din dividende si dobanzi, precum si alte surse. Anumite categorii de venituri nu trebuie, insa, declarate, nefiind supuse impozitarii. Printre acestea: bursele, bunurile primite sub forma de sponsorizare sau mecenat, sumele incasate din asigurari pentru pagubele suportate, sumele obtinute din vanzarea bunurilor mobile si imobile, precum si cele din mosteniri si donatii, sumele primite pentru delegatii in interes de serviciu, ca si veniturile din agricultura si silvicultura. O serie de alte venituri sunt scutite de impozitare, netrebuind nici acestea sa fie declarate. Este vorba despre veniturile realizate de membrii misiunilor diplomatice, de corespondentii de presa straini in conditii de reciprocitate, de strainii care acorda consultanta in cadrul acordurilor de finantare gratuita, premiile obtinute de elevi si studenti la concursuri interne sau internationale, platile compensatorii primite de someri, precum si dobanzile aferente titlurilor de stat, depozitelor la vedere sau obligatiunilor emise de Agentia Nationala a Locuintelor (ANL).

Daca aceste venituri nu se impoziteaza, contribuabilii trebuie sa stie ca statul le va retine, in schimb, impozit pentru orice bun sau serviciu primit de la terti pe baza unui contract, chiar daca acestea nu imbraca forma baneasca. Va trebui sa declarati, astfel, pentru a fi impozitat, masina sau locuinta primita de la serviciu, bunurile si serviciile pentru care vi s-au facilitat reduceri de preturi sau gratuitati, insa numai daca angajatorul care vi le-a acordat si-a dedus cheltuielile aferente acestora. Cu alte cuvinte, avantajele in natura vor fi impozitate oricum de stat la persoana care le-a primit, daca societatea care le-a acordat si-a diminuat impozitele, deducand cheltuielile aferente acestora. Evaluarea acestor avantaje, in vederea impozitarii, se va face la pretul pietei. Situatia este valabila si pentru obtinerea unei dobanzi preferentiale la imprumuturile bancare de care beneficiaza, de obicei, angajatii bancilor. Acestora li se va impozita diferenta dintre dobanda practicata in mod uzual de banca la imprumuturi similare si dobanda preferentiala obtinuta de ei, aceasta diferenta fiind considerata un avantaj in bani de care contribuabilul nu ar fi beneficiat in mod normal.

In tarile occidentale, cu traditie mai mare in impozitarea globala a veniturilor, se spune ca cine are un contabil bun nu plateste impozit sau plateste mai putin. Aceasta deoarece o serie de cheltuieli pot fi deduse, pentru ele nemaicalculandu-se impozit. Astfel, persoanele care realizeaza venituri din activitati independente (venituri comerciale, din profesii liberale sau din drepturi de proprietate intelectuala) trebuie sa stie ca isi pot deduce toate cheltuielile facute in vederea realizarii veniturilor respective. Cu alte cuvinte, pentru a fi deductibile, aceste cheltuieli trebuie sa fie efectuate in interesul direct al activitatii, sa fie justificate cu documente si sa fie cuprinse in exercitiul anului in cursul caruia au fost platite. Nu inseamna ca pot fi deduse, in aceasta categorie, amenzile, majorarile de intarziere si penalitatile care nu sunt de natura contractuala, nici cheltuielile facute pentru sponsorizari, protocol sau deplasari peste un anumit nivel. De asemenea, nu se poate deduce valoarea bunurilor lipsa din gestiune sau degradate si neimputabile si nici impozitul pe venitul realizat in strainatate.

In cazul persoanelor care realizeaza venituri doar din salariu, in categoria cheltuielilor deductibile sunt incluse: contributia pentru pensia suplimentara, contributia de somaj si cea pentru asigurarile sociale de sanatate, deducerea personala de baza plus 15% din valoarea acesteia, acordata cu titlu de cheltuieli profesionale, precum si deducerea personala suplimentara pentru cei care au persoane in intretinere (copiii, sotul, sotia sau un parinte care nu realizeaza venituri).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.