Acasă Economic-Financiar Rom?â?Ñnia ar putea renunța la banii de la FMI

Rom?â?Ñnia ar putea renunța la banii de la FMI

DISTRIBUIȚI

Romånia ar putea să treacă după următoarea evaluare de la un acord de împrumut de tip stand-by la un aranjament de tip „precautionary“ cu FMI, care ar demonstra că economia romånească își revine consistent, apreciază ministrul Finanțelor Publice, Sebastian Vlădescu.
„Este prea devreme să putem spune dacă vom schimba aranjamentul după următoarea evaluare. Sperăm să putem trece la un acord de tip precautionary, pentru că aceasta ar însemna că economia globală este în revenire și că economia romånească și-a revenit“, a declarat ministrul, citat de Mediafax.
Un acord de tip „precautionary stand-by“ diferă de un aranjament de tip „stand-by“ pentru că nu necesită utilizarea sumelor de bani prevăzute în acord decåt în cazuri de urgență, deși stabilește pentru țara semnatară angajamente economice similare.
Șeful Biroului Fondului Monetar Internațional pentru Romånia și Bulgaria, Tonny Lybek, a precizat că decizia de a recurge la un Acord de tip Stand-By sau Precautionary Stand By aparține autorităților romåne.
„Este categoric posibil ca Romånia să opteze pentru un acord de tip precautionary și rămåne la latitudinea autorităților romåne să decidă dacă vor dori să utilizeze tranșele care vor fi aprobate de boardul FMI sau nu“, a spus Tonny Lybek.
În ceea ce privește modalitatea de lucru, șeful Biroului FMI de la București a spus că și în cazul în care se va ajunge la un acord de tip precautionary, FMI va continua să trimită misiuni trimestriale de evaluare în Romånia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.