Acasă Economic-Financiar Scad tarifele la energia electrica cu 1,47%

Scad tarifele la energia electrica cu 1,47%

DISTRIBUIȚI

Tarifele la energia electrica pentru consumatorii casnici si cei industriali vor fi reduse cu 1,47% in luna aprilie, ca urmare a recalcularii acestora la un curs de 33.500 lei/USD. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a trimis ieri spre publicare la -Monitorul Oficial- noua grila de tarife, care va intra in vigoare dupa data de 5 aprilie, a declarat presedintele ANRE, dl Ion Lungu. -In perioada decembrie 2002 – martie 2003, cursul de schimb leu/dolar a inregistrat o evolutie descendenta, ajungand in prezent la 33.500 lei/USD. In aceste conditii, Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat scaderea tarifelor la consumatorii finali captivi si reducerea preturilor de livrare a energiei electrice pe piata reglementata, precum si a tuturor tarifelor reglementate pentru serviciile de transport si distributie-, a precizat oficialul ANRE.

Ultima modificare a tarifelor a fost operata la inceputul acestui an, cand a avut loc o crestere a acestora de 2,1%, calculul facandu-se la un curs 34.000 lei/USD. Conform acordului cu FMI, tarifele la energie trebuie mentinute constante in dolari la nivelul de la 1 iulie 2002, reactualizarea acestora facandu-se trimestrial. Pretul mediu la consumatorii finali a fost stabilit la 50,4 USD/MWh.

In noile conditii, aplicand procentul de scadere de 1,47% la actualele tarife, consumatorii casnici inscrisi la tariful social vor plati pentru fiecare kilowatt consumat 1.342 de lei pentru un consum lunar de 60 KWh. In cazul depasirii acestui plafon de consum, populatia inscrisa la tariful social va plati 5.770 lei/KWh. De asemenea, pentru cei inscrisi la tariful monom fara abonament noul pret este de 2.846 lei/KWh. Consumatorii casnici care au optat pentru tariful standard de tip monom vor avea un pret de 2.110 lei/KWh, in timp ce taxa de abonament va ajunge la 1.045 de lei/zi. Pentru tariful optional de tip monom diferentiat noul pret este de 2.566 lei/KWh pentru energia consumata in orele de zi si de 1.667 de lei/KWh in orele de noapte, valoarea abonamentului fiind de 1.045 de lei/zi.

Preturile de producere, transport si distributie se reduc

In acelasi timp, vor fi diminuate cu acelasi procent de 1,47% preturile de vanzare a energiei electrice pe care le practica producatorii Hdroelectrica si Nuclearelectrica pe piata reglementata. Amintim ca pretul actual aprobat pentru energia electrica produsa de Hidroelectrica este de 170.000 lei/MWh, cu exceptia microhidrocentralelor, care au un pret de 1.100.00 lei/MWh. Societatea nationala Nuclearelectrica are aprobat un pret de 782.000 lei/MWh.

In cazul Transelectrica, se vor reduce tariful de transport, tariful pentru serviciile de sistem tehnologice, utilizand raportul dintre cursul de schimb actual – 33.500 – si cel utilizat in decembrie 2002 – respectiv 34.000 lei. Pentru filialele Electrica, ANRE a decis pastrarea in dolari a tarifelor de distributie aprobate prin Ordinul 38/2002.

ANRE a stabilit tot acum, pe baza costurilor justificate, preturile medii de vanzare a energiei electrice pentru fiecare filiala de producere rezultata prin reorganizarea Termoelectrica. Analizele efectuate la Termoelectrica pentru stabilirea acestor preturi au avut in vedere un pret unic de 2.957,85 lei/Nmc pentru gazele naturale – conform Ordinului ANRGN 121/2003 – si au condus la un pret mediu justificat de 1.303.636 lei/MWh (39 USD/MWh).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.