Acasă Economic-Financiar Scăderea dob?â?Ñnzilor la creditele în lei va mai înt?â?Ñrzia 6 luni

Scăderea dob?â?Ñnzilor la creditele în lei va mai înt?â?Ñrzia 6 luni

DISTRIBUIȚI

Băncile preferă tot mai mult să crediteze statul și nu firmele sau populația, din cauza riscurilor mai mari de neplată venite dinspre sectoarele corporate și cel particular, arată datele BNR. În primele nouă luni ale anului, totalul împrumuturilor acordate de sistemul bancar administrației publice centrale și locale a crescut cu peste 100%, de la 17,27 la 43 de miliarde lei (10,2 miliarde euro), reprezentånd peste un sfert din depozitele atrase de bănci, potrivit Hotnews.
Asta în ciuda numeroaselor apeluri făcute de guvernatorul Isărescu bancherilor, de a reduce costul creditului acordat în lei, populației și firmelor. Potrivit guvernatorului, un nivel „normal“ al dobånzilor la lei în cazul creditelor pentru populație ar fi cu cel mult 3 puncte procentuale peste dobånda-cheie a BNR, în prezent de 8%.
BNR Reorientarea către Stat a băncilor, precum și marjele mari de dobåndă cu care acestea lucrează în cazul companiilor și populației își au, însă, argumentele lor. Fostul șef al BRD, Bogdan Baltazar, spune că loc de scădere a dobånzilor la creditele în lei ar fi, dacă perspectivele economice ar fi bune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.