Mentinerea inflatiei pe traiectoria stabilita de Banca Nationala a Romaniei va depinde de intarirea in continuare a politicii monetare, in conditiile cresterii presiunilor din partea cererii si a ajustarii preturilor administrate si a accizelor, se arata intr-un studiu realizat de grupul UniCredit.
-Recenta revizuire a tintei de deficit bugetar este de natura sa determine presiuni suplimentare atat asupra inflatiei, cat si asupra balantei externe-, se spune in studiul trimestrial al UniCredit.
Deficitul care ne arde
Deficitul de cont curent va continua sa creasca, in special pe seama cererii de importuri pentru investitii, insa investitiile straine directe, in ascensiune, vor asigura sustenabilitatea acestuia, se mentioneaza in raport. Procesul de dezinflatie avanseaza destul de lent, ca urmare a presiunilor atat din partea cererii, cat si a ofertei agregate, arata analistii bancii italiene.
Ei isi mentin opinia din luna mai, aceea ca exista sanse pentru majorarea dobanzii de politica monetara la 9,5%, de la 8,75% nivelul actual.
UniCredit a revizuit in crestere estimarea privind deficitul de cont curent, de la nivelul anuntat in mai de 9,2% din Produsul Intern Brut (PIB) la 9,5% din PIB. Autoritatile romane au prognozat o reducere a deficitului de cont curent la 8,5% in acest an, de la 8,7% in 2005.
Investitii sub asteptari
De asemenea, UniCredit anticipeaza pentru acest an investitii straine de 7,5 miliarde de euro, fata de 5,8-6,2 miliarde de euro, nivel anuntat in luna mai. In 2005, datele provizorii ale BNR au indicat investitii straine directe de 5,2 miliarde de euro.
Pentru acest an, autoritatile romane au previzionat un nivel al investitiilor straine directe de 6,2 miliarde de euro, suma care nu include privatizarile Bancii Comerciale Romane si Casei de Economii si Consemnatiuni.
Totusi, premierul declarase recent ca nu concepe ca investitiile sa nu depaseasca 10 miliarde de euro in acest an. Cum investitorii percep mediul de afaceri indigen in degradare, tot pronosticurile italienilor par mai aproape de adevar.
Crestere economica 5,5%
Perspectivele raman pozitive in acest an, consumul si investitiile in crestere constituind principalii factori de dezvoltare economica, se arata in studiu. Economistii UniCredit previzioneaza pentru acest an un avans al PIB de 5,5%, mentinand estimarea din luna mai. Autoritatile romane prognozeaza pentru acest an un avans economic de 6%.
Potrivit Unicredit, inflatia se va plasa, la finele anului, la 7%, peste nivelul estimat de BNR ,la 6,8%. Cum nimeni nu garanteaza ecuatia guvernamentala – 80% din deficitul suplimentar merge in investitii, iar 20% catre consum -, inflatia are cale libera catre noua procente, adica putin sub rata dobanzii de referinta estimate de italieni.
-Este de asteptat ca, in semestrul al doilea al anului, presiunile suplimentare asupra inflatiei sa fie resimtite, in special din partea cererii, mai ales in perspectiva redimensionarii deficitului fiscal, apreciaza UniCredit. Trebuie mentionat faptul ca, la momentul realizarii studiului, executivul calculase bugetul pe 0,9% deficit, iar acum s-a ajuns la 2,5%!
Deficitul de cont curent este estimat sa ajunga la 9,5% din PIB, in urma importurilor masive, stimulate si de lansarea proiectelor de investitii in infrastructura.