Home Economic-Financiar Se sparge monopolul Distrigaz

Se sparge monopolul Distrigaz

DISTRIBUIŢI

Firma Bucovina Gaz din Suceava a inceput, saptamana trecuta, sa efectueze masuratori in judetul Botosani, in vederea realizarii unei retele de alimentare cu gaz, paralele cu cea a Distrigaz. Societatea are capital mixt romano-canadian si, in schimbul punerii in practica a acestui program, nu solicita nici un ban, singura conditie pusa fiind cea a concesionarii de catre consiliile locale, pe timp de 49 de ani, a terenurilor care vor fi strabatute de conducte. -Firma ar urma sa se ocupe de distributia gazului in reteaua creata si de incasarea contravalorii produsului livrat. Ea ar reprezenta un concurent pentru Distrigaz-, ne declara Ioan Aniculaese, presedintele Consiliului Judetean.

Investitia este de ordinul a zeci de milioane dolari, punerea ei in practica insemnand practic realizarea unei a doua magistrale de gaz spre judet, lucru pe care toate persoanele care s-au perindat dupa 1989 in conducerea administratiei publice locale l-au dorit, dar nu au reusit sa il faca, din cauza lipsei mijloacelor financiare. Bucovina Gaz doreste sa implementeze totodata si un mod special de achitare a consumului de gaz, asemanator cu cel al convorbirilor telefonice. Astfel, abonatilor li se vor monta contoare ce vor putea fi activate doar cu ajutorul unei cartele. Acestea vor fi vandute de societate si vor avea valori diferite, ce vor permite oamenilor sa cumpere gaz de o suma fixa de bani, dupa epuizarea cartelei, pentru a se putea consuma in continuare, trebuind sa se achizitioneze o noua cartela. -Acesta este un mod obisnuit de achitare in Occident, el permitand tuturor acestor firme sa prospere. Practic, ei iau niste bani in avans-, mai spune presedintele CJ.

Bucovina Gaz nu este interesata doar de realizarea unei retele in Botosani, in program mai fiind incluse si judetele Neamt si Iasi. In principiu, firma va cumpara gaz tot de la exploatarea Targu-Mures, in cazul in care cantitatea nu va fi suficienta, luandu-se in calcul si varianta aducerii produsului din Ucraina. Daca Bucovina Gaz se va intelege cu primariile asupra concesionarii, este posibil ca in Botosani sa se deruleze cea mai mare investitie din ultimul deceniu a unei societati straine.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.