Acasă Economic-Financiar Sectorul bancar românesc, vulnerabil din cauza avansului creditelor neperformante

Sectorul bancar românesc, vulnerabil din cauza avansului creditelor neperformante

DISTRIBUIȚI

Sectorul bancar din România rămâne vulnerabil, în condițiile în care creditele neperformante au continuat să crească, ceea ce descurajează băncile să reia creditarea și pune o presiune suplimentară pe lichidități și capital, potrivit unui comunicat al Fondului.
De asemenea, FMI remarcă faptul că tensiunile din piața financiară s-au temperat în ultimele luni, deși condițiile de creditare rămân aspre. Astfel, guvernul a putut să își finanțeze nevoile pe termen scurt de pe piața locală, fără să inducă o presiune semnificativă pe dobânzi, în principal din cauza relaxării cerințelor cu privire la rezervele minime obligatorii pe care trebuie să le depună băncile la BNR.
Raportul FMI arată că băncile și-au redus creditarea, în urma reducerii activității economice și pentru a-și consolida poziția financiară în actualele condiții de piață, adică o lichiditate scăzută, standarde de creditare mai dure și o înrăutățire a calității activelor.
„Creditele neperformante au crescut la 15,3% la sfârșitul lunii decembrie 2009, deși rata de creștere este lentă și ponderea provizioanelor aferente împrumuturilor din categoria celor îndoielnice sau a pierderilor a rămas, în valoare brută, stabilă la aproximativ 50%“, arată noua scrisoare de intenție adresată FMI de Guvern, publicată marți seară în Monitorul Oficial.
Totodată, autoritățile române s-au angajat în fața FMI să înghețe salariile personalului bugetar în acest an, să scadă primele și să continue reducerea numărului de angajați la stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.