Acasă Economic-Financiar Sistemul de pensii din România, amenințat de munca „la negru”

Sistemul de pensii din România, amenințat de munca „la negru”

DISTRIBUIȚI

În 2005, rata de pensionare anticipată a fost „anormal de ridicată“ și a reprezentat aproape 14% din numărul total de persoane pensionate CE
Sistemul de pensii din România va fi afectat negativ, pe termen lung, de numărul redus al contributorilor față de cel al beneficiarilor, gradul scăzut de ocupare în rândul lucrătorilor în vârstă și rata mare de muncă nedeclarată, potrivit Comisiei Europene (CE).
„România se confruntă cu provocări majore în ceea ce privește durabilitatea sistemului de pensii, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Este vorba, pe de-o parte, despre problemele de recuperare pe termen scurt, iar pe de altă parte despre problemele datorate, între altele, numărului relativ mic de contributori la sistem în raport cu numărul de beneficiari, ratei scăzute de ocupare, de 41,4%, în rândul lucrătorilor în vârstă, existenței unei rate ridicate de muncă nedeclarată (aproximativ 20-50% din totalul ocupării forței de muncă, în funcție de definițiile utilizate) și resurselor încă insuficiente“, se arată într-un raport al CE.
CE afirmă că sistemele de pensionare timpurie adoptate de-a lungul primului deceniu de tranziție au crescut considerabil numărul de pensionari, iar politica de pensionare anticipată, elaborată pentru rezolvarea problemei șomajului în creștere, a avut ca rezultat reducerea vârstei medii de pensionare.
„În consecință, numărul de contributori pentru fiecare pensionar a scăzut de la 3,43 în 1990 la numai 0,79 în 2003, în timp ce procentajul din PIB utilizat pentru cheltuieli cu pensiile a scăzut în aceeași perioadă de la 7,2% la 6,5%“, se spune în raport.
CE amintește că România are o populație îmbătrânită, „fapt ce ridică problema durabilității sistemului“ de pensii.
Datele statistice indică pentru România o rată de ocupare inferioară mediei europene (58,8% comparativ cu 65,4% în 2007).
Totodată, CE se arată îngrijorată de numărul mare de persoane pensionate pe motiv de dizabilitate. „Acestea sunt în realitate pensionări anticipate (în 2005, această rată a fost anormal de ridicată și a reprezentat aproape 14% din numărul total de persoane pensionate). Obiectivul politicii pensiilor în următorii ani va fi de stabilire a unui sistem viabil din punct de vedere financiar, capabil să ofere pensii adecvate pentru toți“, arată raportul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.