Acasă Economic-Financiar Taxa auto, redusă la „sfatul” Comisiei Europene

Taxa auto, redusă la „sfatul” Comisiei Europene

DISTRIBUIȚI

Taxa auto va fi redusă, existând și posibilitatea ca statul să restituie diferența de bani proprietarilor de vehicule care au achitat taxa la valoarea triplată.
„Am primit o notificare de la Comisia Europeană cu privire la modul de aplicare a Ordonanței de Urgență 218 (privind triplarea taxei auto pentru mașinile second-hand n.r.) și ca atare, pe lângă celelalte avize pe care trebuie să le conțină ordonanța de urgență ce o vom propune, va trebui, în mod obligatoriu, să avem și un aviz de la Comisia Europeană, drept pentru care, în perioada următoare, de mâine-poimâine, vom face aceste diligențe“, a explicat ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.
„Pe termen mediu vom introduce în Parlament un proiect de lege care să reprezinte o taxă anuală pentru toți poluatorii“    Nicolae Nemirschi
Taxa de poluare auto va fi redusă la un nivel inferior celui actual, care este de trei ori mai mare comparativ cu valorile din luna iulie 2008, existând posibilitatea ca statul să restituie diferența de bani proprietarilor de vehicule care au achitat taxa la valoarea triplată, iar ulterior, până în vară, va fi promovat un proiect de lege prin care va fi instituită o taxă anuală pentru toți poluatorii, a declarat ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi (foto).
Noile valori ale taxei de poluare auto, care urmează să fie aplicată până în vară, vor fi efectuate de Guvern prin ordonanță de urgență, în următoarea ședință a Executivului. „Taxa va folosi aceleași principii, dar coeficienții nu vor mai fi la fel de mari. Asta pe termen scurt, pentru că am spus că vom introduce în Parlament un proiect de lege care să reprezinte o taxă anuală pentru toți poluatorii. Până atunci, se va aplica noua taxă. Acum, în prima fază eliminăm triplarea taxei auto“, a spus Nemirschi.
Proprietarii de vehicule cu motor Euro 4 vor fi în continuare scutiți de la plata taxei.
Ministrul a arătat, totodată, că proprietarii de vehicule care nu au încheiat procedurile de înmatriculare până la 15 decembrie 2008, dată începând de la care taxa de poluare auto a fost plătită la o valoare triplată, vor beneficia de o „păsuire“.
„Este vorba de cei care au avut mașinile în țară până pe 15 decembrie, dar din motive tehnice nu au mai fost primiți la Registrul Auto Român sau la administrațiile financiare“, a spus Nemirschi.

Comisia Europeană a informat recent Guvernul că ordonanța de urgență, emisă de fostul Cabinet, prin care taxa de poluare auto a fost triplată, încalcă legislația comunitară.
Premierul Emil Boc a promis, cu o zi în urmă, în cadrul întâlnirii cu reprezentanții companiei Dacia, că valoarea și modul de calcul a taxei auto vor fi decise în ședința de Guvern de săptămåna viitoare.
„Săptămâna viitoare vom avea în Guvern o decizie privind situația automobilelor ce au intrat în țară înainte de 15 decembrie 2008 și una privind taxa auto, taxă ce trebuie să răspundă pe de o parte nevoilor industriei autohtone, regulilor din Uniunea Europeană și, nu în ultimul rând, cetățenilor din România“, a spus primul-ministru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.