Acasă Economic-Financiar Termoelectrica are stocuri suficiente pentru iarna

Termoelectrica are stocuri suficiente pentru iarna

DISTRIBUIȚI

Stocurile de resurse energetice ale Romaniei pentru depasirea perioadei de iarna 2001-2002 sunt, in acest moment, la cel mai bun nivel din ultimii sapte ani, a declarat ieri, directorul Directiei de Comert International din cadrul societatii Termoelectrica, Petre Stroe.

-Situatia este foarte buna si nu anticipam probleme cu furnizarea energiei electrice si termice-, a mai spus Stroe.

Oficialul Termoelectrica a declarat ca stocurile de pacura ale societatii sunt constituite in proportie de 80%, livrarile de carbune catre rezerva de stat au crescut substantial, iar pentru gazele naturale a fost asigurata finantarea necesara importurilor.

In plus, pentru prima data in multi ani, sustine Stroe, Romania nu va mai fi nevoita sa importe huila. Pentru gaze naturale, societatea are incheiat un contract-cadru, valabil zece ani de zile, cu firma germana Wintershall, pentru furnizarea lunara a unor cantitati negociate de gaze din Rusia.

In prezent, stocurile de gaze naturale, raportate de Romgaz, se ridica la 316,5 milioane metri cubi, cu sase milioane mai mult decat a fost prevazut. In ceea ce priveste volumul de apa din lacurile de acumulare, acesta se afla in prezent la un nivel de peste 50% si se prognozeaza un nivel de 44% la sfarsitul lunii septembrie.

Potrivit programului energetic pentru trecerea iernii, Termoelectrica va trebui sa asigure, in intervalul octombrie 2001 – martie 2002, o productie de electricitate de 20,4 milioane MWh, dintr-o productie totala estimata la 29,8 milioane MWh si o productie de energie termica de peste 24 milioane Gcal, dintr-o productie totala de peste 26 milioane Gcal.

Pentru achizitia de combustibili atat din import, cat si din tara, Ministerul Finantelor va garanta un credit extern de 400 milioane de dolari contractat de Termoelectrica.

Termoelectrica va achizitiona, pentru perioada iulie 2001 – martie 2002, 20.720 mii tone de lignit, 2.860 mii tone de huila, 1.955 mii tone de pacura si 3.196 milioane Nmc de gaze naturale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.