Acasă Economic-Financiar Trenurile cu multe vagoane vor deveni istorie

Trenurile cu multe vagoane vor deveni istorie

DISTRIBUIȚI

Pentru a se adapta la noile conditii impuse de piata in transportul feroviar de persoane, compania CFR Calatori pregateste un amplu program de modernizare a parcului de vagoane, care prevede, printre altele, inlocuirea tuturor trenurilor de scurt si mediu parcurs cu automotoare produse in Germania. Astfel, pana la sfarsitul anului viitor, trenurile avand in compunere 10-15 vagoane, care circula pe trasee de maximum 250 km, vor fi retrase din circulatie, ele urmand sa fie inlocuite cu automotoare de 150 de locuri. Recent, CFR Calatori a semnat cu firma germana Siemens un contract de achizitie a 120 de automotoare noi, in valoare totala de 250 de milioane dolari, care vor fi livrate in transe, pe o perioada de patru ani. Primele 10 automotoare vor fi produse in Germania si asamblate la o fabrica de profil din Romania, urmand ca restul vehiculelor sa fie asimilate, integral, de o fabrica autohtona de material rulant. Fiecare rama electrica va fi compusa din doua sau trei vagoane cu o capacitate de 127-127 de locuri pe scaune si circa 100 de locuri in picioare. Automotoarele ce vor fi realizate in tara vor avea cateva caracteristici diferite fata de cele importate: vagoanele vor fi din otel, si nu din aluminiu, iar numarul lor va fi variabil. Pregatirea procesului de fabricatie va dura intre 12 si18 luni, dupa care va incepe productia de serie.

CFR Calatori va cumpara automotoare second hand din Germania

Din cauza constrangerilor financiare impuse de acest proiect (pretul unui astfel de automotor ridicandu-se la 2,1 milioane de dolari), CFR Calatori a convenit cu Siemens ca noile vehicule feroviare sa fie livrate in cateva etape. Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (MLPTL) a intocmit un proiect de hotarare de Guvern privind acordarea de garantii de stat pentru suma de 100 milioane de dolari, reprezentand contravaloarea primelor 40-45 de automotoare. Imprumutul va fi negociat cu o banca straina si va fi, probabil, garantat suplimentar de agentia germana Hermes.

-Pentru a grabi ritmul innoirii parcului de vagoane, avem in vedere achizitionarea, de la Calea Ferata Germana, a 80-100 de automotoare la mana a doua. In prezent, purtam negocieri cu oficialii germani pentru cumpararea, in acest an, a primelor 20 de automotoare. Contractul va fi extrem de avantajos pentru noi, intrucat pretul unui astfel de vehicul – care se afla intr-o stare tehnica foarte buna – este de doar 200.000 de dolari, ceea ce inseamna doar 10% din pretul unuia nou. Primele vor fi introduse in circulatie pe liniile secundare, unde vor inlocui garniturile clasice -, ne-a declarat dl Valentin Bota, director general al CFR Calatori.

El a precizat ca, fata de trenurile conventionale, principalul avantaj al automotoarelor este consumul foarte redus de combustibil. -Un automotor german consuma doar 25% din combustibilul utilizat de un tren clasic, ceea ce inseamna, practic, consumul unui camion. In acest fel, cheltuielile totale de exploatare ale noilor mijloace de transport se ridica la mai putin de jumatate din cheltuielile unui tren obisnuit, fapt ce permite efectuarea unui numar mult mai mare de curse pe zi-, a mai spus dl Bota.

Trenurile incalzite cu abur vor disparea din parcurs

O alta componenta a programului de modernizare a parcului CFR vizeaza trecerea de la incalzirea cu abur a vagoanelor la incalzirea electrica. Acest proiect se va realiza in trei etape, unele fiind in curs de desfasurare. Astfel, la Electroputere Craiova, se modernizeaza, in prezent, 65 de locomotive diesel electrice, finantarea fiind asigurata dintr-un credit acordat de Banca Japoneza de Cooperare Internationala. Pe de alta parte, compania Alstom Romania modernizeaza alte cinci locomotive. -Nu in ultimul rand, se afla in curs de testare, dupa un proiect romanesc, un sistem de adaptare a locomotivelor diesel electrice pentru incalzirea vagoanelor. Trebuie sa mentionam ca, in prezent, locomotivele electrice din dotarea CFR Calatori nu pot furniza caldura in vagoane, aceasta fiind asigurata de un vagon cu abur, atasat de locomotiva. Avem certitudinea ca toate trenurile rapid vor fi incalzite electric din aceasta toamna-, a afirmat directorul CFR Calatori.

Abonamentele – cel mai ieftin mijloc de a calatori cu trenul

Ultima scumpire substantiala a tarifelor de calatorie cu trenul (cu 41%, de la 1 noiembrie 2001) s-a resimtit puternic in bugetul CFR Calatori, numarul pasagerilor transportati scazand cu peste 25%. Acesta a fost principalul motiv pentru care ministrul Miron Mitrea a decis anularea celei de-a doua scumpiri, pragramate pentru 1 aprilie a.c., pana la o data neprecizata. In mod paradoxal, scumpirea a avut si un efect benefic pentru companie. -Numarul abonamentelor vandute s-a dublat dupa 1 noiembrie. Oamenii au realizat ca achizitionand abonamente de tren, platesc mai putin decat daca ar merge cu microbuze. Elevii si studentii sunt si mai avantajati, platind prin abonament doar 25% din pretul de calatorie-, a subliniat dl Bota.

Incepand cu 15 iunie a.c., CFR Calatori va lansa programul -Litoral 2002-, prin care va suplimenta numarul trenurilor cu plecare din Bucuresti. Pasagerii vor primi reduceri la cumpararea biletelor dus-intors si vor beneficia de facilitati, precum rezervari si livrari de bilete de la receptia hotelurilor. Toate trenurile vor avea in compunere vagoane modernizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.