Acasă Economic-Financiar TVA, tot mai greu de recuperat

TVA, tot mai greu de recuperat

DISTRIBUIȚI

Termenul mediu de recuperare a TVA a crescut în acest an cu cel puțin trei luni față de termenele de recuperare din anii anteriori. „Rambursarea TVA-ului este o sursă importantă de lichidități, avånd în vedere că, de la începutul crizei și pånă în prezent, finanțarea a devenit din ce în ce mai greoaie, afectånd nu numai investițiile companiilor, ci în primul rånd derularea operațiunilor zilnice; întårzierile foarte mari înregistrate de către firme la recuperarea TVA-ului contribuie în mod semnificativ la creșterea numărului de falimente, întărind astfel și mai mult criza pe care o traversăm“, a declarat Mirela Șerban, Managing Partener R&M Audit.
Valoarea TVA solicitată pentru rambursare trebuie să fie obligatoriu mai mare de 5.000 de lei și se recuperează pe baza cererii exprimate de contribuabil. Conform Codului de Procedură Fiscală, reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) trebuie ca, în termen de 45 de zile de la data depunerii cererii, să realizeze controlul în urma căruia să avizeze sau nu rambursarea taxei. După finalizarea controlului care, conform legii, nu trebuie să dureze mai mult de 30 de zile, sumele solicitate la rambursare sunt acceptate și aprobate, iar apoi, în termen de 30 de zile de la data semnării procesului-verbal de control, contribuabilul ar trebui să încaseze banii.
„Din păcate însă, în lumea reală, lucrurile nu stau deloc așa. În plus, pe långă faptul că termenele sunt cu mult depășite, contribuabilul nici măcar nu poate afla din timp cu ce întårziere își va primi banii și nu poate planifica nicio plată ulterioară la care să îi folosească“, a spus Șerban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.