Acasă Economic-Financiar Unitatea 7 Turceni închisă de Garda de Mediu

Unitatea 7 Turceni închisă de Garda de Mediu

DISTRIBUIȚI

În urma unui control efectuat de Garda Națională de Mediu ca urmare a sesizării făcute de către organizațiile non-guvernamentale Greenpeace și Bankwatch, Complexul Energetic Oltenia este obligat să oprească activitatea blocului energetic numărul 7 al Termocentralei de la Turceni. Blocul energetic nr. 7 nu îndeplinește condițiile de funcționare conform legislației privind emisiile industriale.

La începutul lunii ianuarie a anului 2016, organizațiile de mediu Greenpeace și Bankwatch au constatat funcționarea grupului energetic 7 al Termocentralei Turceni, în ciuda faptului că acesta își epuizase perioada de funcționare la începutul anului 2014. Grupul energetic 7 a avut din 2006 o scutire de la îndeplinirea obligațiilor legale de reducere a poluării, sub forma unui angajament de a mai funcționa doar 20.000 de ore începând cu 2008, până cel târziu la 31 decembrie 2015. Conform acestei derogări, timp de  5-6 ani grupul 7 a poluat până la de 10 ori mai mult decât normele legale general valabile sau față de alte grupuri energetice de la Turceni [1]. Cele 20.000 de ore au fost epuizate în 2014.

În urma sesizării transmise de către Greenpeace România si Bank watch România către Garda de Mediu Gorj, aceasta din urmă a dispus “sancționarea contravențională a operatorului economic, […] respectiv suspendarea activității la blocul energetic nr.7, […] până la revizuirea Autorizației Integrate de Mediu nr.1/10.03.2014” [2]. „Echipa de control a constatat că operatorul economic a permis funcționarea blocului energetic nr. 7, în scopul producerii de energie electrică, fără a respecta în mod obligatoriu prevederile Legii 278/2013 art. (4), alin. (1), conform căruia <Este interzisă operarea fără autorizație integrată de mediu/autorizație de mediu a oricărei instalații sau instalații de ardere, instalații de incinerare a deșeurilor sau instalații de coincinerare>”.

Conform legislației aplicabile, grupul 7 nu mai poate fi pus în funcțiune decât dacă au loc investiții pentru conformarea cu standardele de mediu aplicabile unei termocentrale noi și numai după revizuirea autorizației integrate de mediu pentru termocentrala Turceni în ansamblu.

Ionuț Cepraga, Coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România declară: “Garda de Mediu a răspuns solicitării noastre, iar echipa de control și-a făcut treaba. Verificările din teren ne-au confirmat bănuielile: grupul energetic 7 funcționa în afara legii. Vom urmări în continuare situația Grupului 7 și vom participa la consultările publice pentru noua autorizație integrată de mediu.”

Alexandru Mustață, Coordonator de campanii în cadrul Bankwatch România declară: „Anticipam răspunsul Gărzii Naționale de Mediu deoarece în acest caz legislația este clară: o termocentrală nu poate funcționa legal în lipsa autorizației integrate de mediu. Răspunsul Complexului Energetic, conform căruia Dispecerul Național a solicitat funcționarea Unității 7, nu ține cont de faptul că o Hotărȃre de Guvern nu poate ignora legislația în vigoare și directivele europene.”

Credit foto: Mircea Topoleanu/Greenpeace

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.