Acasă Economic-Financiar Vacante pe banii bancilor

Vacante pe banii bancilor

DISTRIBUIȚI

Bancile crediteaza vacantele in tara sau in strainatate

Pentru a petrece o vacanta cu familia in tara sau in straintate, suntem nevoiti, de cele mai multe ori, sa strangem din timp bani. Daca nu ne-am pregatit financiar cu mai multe luni inainte, solutia pentru a putea avea totusi vacanta dorita este imprumutul la banca. In momentul de fata, exista doar cateva banci la care romanii pot contracta un astfel de credit. In general, suma respectiva poate fi imprumutata in lei sau in dolari, pe termen scurt sau, mai rar, pe termen mediu.

Persoanelor fizice care doresc sa calatoreasca in strainatate sau care doresc sa ofere familiei aceasta posibilitate, Banca Comerciala Romana (BCR) le acorda credite in valuta, in valoare de pana la 5.000 de dolari. Imprumuturile au o scadenta de cel mult 12 luni, iar platile se fac prin virament, in contul societatilor de turism, iar o parte, in suma de pana la 2.000 de dolari, prin cec de calatorie, card sau cash. Clientul trebuie sa contribuie, in mod obligatoriu, cu un avans propriu de cel putin 15%, materializat intr-un cont in valuta deschis la BCR. Garantarea se face cu veniturile lunare nete realizate de catre imprumutat, impreuna cu sotul/sotia sau un girant platitor separat. Este necesara o marja suplimentara destinata acoperirii riscului valutar de 30%.

Credite pentru vacanta, destinate efectuarii de excursii in tara sau in strainatate, sunt acordate si de catre Banc Post. Pot beneficia de astfel de imprumuturi persoanele fizice care realizeaza venituri, au capacitate de rambursare a creditului si de plata a dobanzii si nu au debite sau alte obligatii neachitate la scadenta catre banca sau terti. Creditele in dolari se acorda pe maximum trei ani si nu depasesc 2.000 de dolari, volumul acestora fiind stabilit in functie de capacitatea de rambursare si de garantiile colaterale (depozit bancar, scrisoare de garantie bancara eliberata de o banca agreata de Banc Post, cambii si bilete la ordin, ipoteca pe bunuri imobiliare, gaj asupra bunurilor imobiliare – maximum 25% din garantie sau giranti). Garantiile se asigura si se cesioneaza in favoarea Banc Post la o societate de asigurari agreata. Pentru creditele in lei, in valoare de maximum zece milioane de lei pe familie, nu se solicita aport propriu si nu exista cerinte de asigurare. Termenul de rambursare nu poate depasi un an, fiind necesari si doi giranti. In prezent, dobanda anuala este de 59% la creditele in lei si 13% la cele in valuta.

Prin Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) – Groupe Societe Generale, creditele turistice se acorda pe termen de maximum un an, fiind necesar, din partea clientului, un avans de 5%, depus in cont cu trei zile inaintea solicitarii imprumutului. Nivelul maxim al creditului nu poate depasi de sase ori salariul net sau pensia solicitantului. Pentru creditele mai mari de 4.000 de dolari sunt necesari unul sau mai multi giranti, altii decat sotul sau sotia solicitantului. 50% din veniturile acestora trebuie sa acopere rata creditului si dobanda din prima luna de rambursare. Pentru obtinerea imprumutului, documentele necesare sunt: cererea de credit, adeverinte de venit pentru solicitant si pentru giranti, precum si dovada depunerii in contul curent a avansului. Pe intreaga durata de rambursare, titularul contractului de credit incheie o asigurare de viata. Dobanda perceputa de banca pentru astfel de imprumuturi este de 51% pe an, putand fi majorata sau diminuata periodic, in functie de evolutia pietei financiar-bancare. La acordarea creditului, clientul va plati un comision de gestiune de 2,7% din valoare. Rambursarea se poate face si inainte de scadenta, integral sau partial, fara perceperea de comisioane sau dobanzi suplimentare.

Si Banca Transilvania crediteaza persoanele fizice rezidente care doresc sa faca o excursie in strainatate, cu conditia ca acestea sa fie angajate cu carte de munca. Creditul -Turist-, cuprins intre 500 si 1.500 de dolari (sau echivalent in lei ori in alte valute convertibile), se acorda pe o perioada de maximum un an, putand acoperi cel mult 70% din costul excursiei. Rambursarea se va face in transe egale (rata plus dobanda), platibile direct in cont.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.