Acasă Educație Prospectivă: 4 ani de liceu pentru BAC?

Prospectivă: 4 ani de liceu pentru BAC?

DISTRIBUIȚI

În ultimul timp, se poate observa în opinia publică (restrânsă, în principiu, la beneficiarii învățământului liceal) o tendință a superficializării cunoștințelor pe care cei 4 ani de liceu teoretic le insuflă sau ar trebui să le insufle elevilor. Aceștia restrâng materiile de studiu la cele „pentru BAC” sperând doar la promovarea examenului maturității.
Dar 4 ani sunt pierduți exclusiv pentru Bacalaureat?
Nu, liceul este conceput pentru a oferi pregătirea necesară studiilor superioare, într-o oarecare măsură, depinzând de aspirațiile fiecăruia. Liceul este menit să ofere o cultură generală inevitabil necesară tuturor în felurite situații. Examenul final are ca scop evaluarea succintă a ceea ce a fost acumulat de elev în ciclul liceal, materia predată fiind mult mai complexă de atât și în aceeași măsură, necesară.
Totuși, vina a cui este?
Atât a liceenilor dezinteresați și plictisiți, cât și a profesorilor care și-au adus elevii în acest punct printr-un stil învechit de predare și lipsa inovației, lipsa punerii în practică în procesul de învățare.
Este nevoie de o schimbare a mentalităților de ambele părți și de un impuls al fiecăruia pentru ca rezultatele să poată fi prolifice în viața de student și mai apoi de adult a fiecăruia. Schimbarea începe cu fiecare dintre „actorii” principali ai învățământului, prin respectul reciproc al muncii lor și o perspectivă de viitor.

Eva Iaia este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național Mihail Kogălniceanu din Galați.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.