Acasă Educație Uniformele şcolare, bani aruncaţi pe fereastră!

Uniformele şcolare, bani aruncaţi pe fereastră!

DISTRIBUIȚI

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) condamnă ferm aprobarea de către Senat a proiectului de lege ce alocă 350 de lei pentru uniforma fiecărui elev şi fac apel către membrii Camerei Deputaţilor să voteze împotriva propunerii legislative.

Marţi, 10 martie a.c., Senatul României a adoptat proiectul de lege L421/2020, prin care fiecare elev ar putea beneficia de 350 de lei din bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării pentru achiziţionarea de uniforme şcolare, modelul urmând a fi stabilit de consiliul profesoral al fiecărei unităţi de învăţământ.

Tragem un semnal de alarmă cu privire la ineficienţa măsurii, aceasta neavând un impact real în soluţionarea problemei siguranţei elevilor, menţionată în expunerea de motive. Introducerea uniformelor şcolare nu va compensa lipsa agenţilor de pază în unităţile de învăţământ, adevărata problemă fiind neasigurarea de fonduri pentru pază prin finanţarea complementară de către Consiliile Locale, paza umană ajungând să fie de multe ori asigurată de către asociaţiile de părinţi, prin colectarea fondului şcolii.

De asemenea, introducerea uniformei şcolare nu combate direct situaţiile de agresiune între elevii, ci doar înlătură unul dintre pretextele în care acest fenomen are loc, măsura neavând efecte clare pe termen lung. Astfel, elevii se vor putea distinge pe baza a altor criterii, iar o soluţie mai eficientă pentru combaterea fenomenului fiind instituirea unui sentiment de toleranţă şi crearea unei strategii pentru identificarea situaţiilor de hărţuire.

Considerăm că argumentele invocate în expunerea de motive nu sunt aplicabile în contextul actual şi că nu se află într-o relaţie de cauzalitate cu probleme cu care se confruntă beneficiarii primari ai educaţiei.

Studiile de caz menţionate au fost realizate în occident, iniţiatorul evitând să ia în calcul status-quo-ul şi criterii semnificative întâlnite în sistemul de învăţământ din România care nu au fost prezente în realizarea studiilor de caz respective. Astfel, introducerea uniformei nu va avea acelaşi efect precum în ţările respective şi nu va avea un rezultat semnificativ faţă de alte măsuri care ar putea fi luate.

Singurul rol propriu-zis pe care uniformele şcolare le vor avea va fi cel de identificare a elevilor, lucru care poate fi făcut uşor cu ajutorul carnetelor de elev. Măsura distrage astfel atenţia publică de la adevăratele probleme ale sistemului de învăţământ preuniversitar şi foloseşte fonduri ce ar putea fi investite în renovări, achiziţionarea de dispozitive conectate la internet etc.

Aşadar, asociaţiile de elevi fac apel la membrii Camerei Deputaţilor să voteze împotriva proiectului de lege, măsura uniformelor nerăspunzând adevăratelor nevoi ale elevilor!

„Considerăm îngrijorător faptul că priorităţile senatorilor sunt atât de depărtate de nevoile reale ale elevilor. Achiziţionarea de uniforme nu este o măsură necesară, iar fondurile alocate pentru uniforme ar putea fi folosite în achiziţionarea de dispozitive conectate la internet. Ne arătăm profund dezamăgiţi de această măsură şi considerăm că nu rezolvă problemele, autorităţile trebuind să se asigure de promovarea incluziunii şi de respectarea legii privind siguranţa elevilor.”- Andreea-Sabina Spătariu, preşedinte AEC

Andreea-Sabina Spătariu, preşedinte AEC
Nicolae-Alexandru Rădulescu, preşedinte AEBI
Paula-Livia Buda, preşedinte AEM
Rahela-Maria Macovei, preşedinte AVE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.