Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost sesizată de Avocatul Poporului cu problema de drept referitoare la modul de calcul al termenului de preaviz, întrucât instanţele de judecată nu au avut un punct de vedere unitar în ceea ce priveşte această chestiune.
Astfel, s-a solicitat promovarea unui recurs în interesul legii (RIL) referitor la interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art.75, alin.(1) şi art.278, alin.(1) din Codul muncii, raportate la prevederile art. 2553, alin. (1) din Codul civil şi ale art. 181, alin. (1), pct. 2 şi alin.(2) din Codul de procedură civilă având ca obiect modalitatea de calcul al termenului de preaviz, în sensul de a se stabili modalitatea de calcul al termenului de preaviz, respectiv dacă acesta include sau nu şi ziua în care a fost comunicată notificarea privind încetarea contractului individual de muncă, respectiv ziua în care s-a împlinit termenul.
Judecătorii Înaltei Curți au stabilit
„Admite recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi, în consecinţă, stabileşte că: în interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art.75 alin.(1) şi art.278 alin.(1) din Codul muncii, termenul de preaviz începe să curgă din ziua următoare comunicării notificării de preaviz şi se împlineşte în ultima zi a termenului, dispoziţiile art.181 alin.(1) pct.2 şi alin.(2) din Codul de procedură civilă, precum şi cele ale art.2553 alin. (1) din Codul civil nefiind aplicabile. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art.517 alin. (4) din Codul de procedură civilă”, se arată în decizia Instanţei supreme, care este obligatorie pentru toate instanţele din ţară.
Ce prevăd articolele din Codul Muncii explicate după 21 de ÎCCJ
Articolul 75
(1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) și d), al art. 65 și 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare.
Articolul 278
(1) Dispozițiile prezentului cod se întregesc cu celelalte dispoziții cuprinse în legislația muncii și, în măsura în care nu sunt incompatibile cu specificul raporturilor de muncă prevăzute de prezentul cod, cu dispozițiile legislației civile.