Acasă Fără categorie Doctor în monitoring integrat al mediului ne sfătuiește cum scoatem nitriții din...

Doctor în monitoring integrat al mediului ne sfătuiește cum scoatem nitriții din fructe și legume înainte de a le consuma

DISTRIBUIȚI

Mircea Vintilescu, Doctor în științe, specialitatea monitoring integrat al mediului, profesor universitar asociat prezintă câteva sfaturi utile pentru modul în care trebuie spălate și curățate fructele și legumele.

Astăzi când în marile lanțuri de magazine, legumele pe care le cumpărăm sunt crescute mai mult în sisteme artificiale, în care substanțele chimice, semințele modificate genetic și mai ales stimulatorii de creștere dau mai multă masă, culoare și mărime legumelor, fără a ține seama de răul pe care îl produc asupra sănătății consumatorului direct, cred că este bine să cunoaștem câte ceva din modalitățile de autoprotecție pe care le putem utiliza.

1. VARZA. Îndepărtând frunzele superioare și cotorul de varză, veți elimina din aceasta o parte bună din nitrați.

2. CARTOFUL. Nitrații se acumulează imediat sub coaja și în mijlocul cartofului. Unica soluție de a scăpa de nitrați este să aruncați apa în care au fiert cartofii.

3. DOVLECEII, CASTRAVEȚII, VINETELE. Castraveții trebuie să fie de culoare verzuie deschisă. Dacă însă sunt de culoare verde închisă, atunci cu siguranță s-au utilizat nitrați la creșterea lor. Primii dovlecei și vinete trebuie curățite de coajă. De asemenea trebuie îndepărtat cotorul, acesta este cea mai infectată parte a lor.

4. SALATA VERDE, PĂTRUNJELUL, MĂRARUL ȘI ALTE VERDEȚURI. Verdeața absoarbe destul de activ nitrații, iar înainte de a fi consumată trebuie ținută în apă nu mai puțin de o oră și clătită bine.

5. ROȘIILE. Cu cât coaja lor este mai groasă, cu atât mai multe chimicale conțin. Niciodată nu cumpărați roșii de culoare portocalie-roșie. Nervurile groase și pulpa de culoare albă din interiorul acestora este un semn al nitraților. Dacă totuși ați cumpărat astfel de roșii, țineți-le în apă rece timp de o oră înainte să le consumați.

6. SFECLA, MORCOVUL ȘI RIDICHEA. În aceste legume marea parte a nitraților este concentrată pe capete: lângă frunze și înspre coadă. Aceste părți trebuie neapărat îndepărtate înainte de consum. Nu cumpărați sfecla cu codița răsucită. În cazul morcovului trebuie tăiat 1 cm din codiță, iar partea verde trebuie îndepărtată în totalitate.

7. STRUGURII. Pentru păstrarea acestora timp îndelungat ei sunt tratați cu fungicide. Tot ce este necesar să faceți este să-i spălați bine sub jet de apă.

8. PEPENELE VERDE. Nu cumpărați niciodată un pepene verde tăiat în jumătate și înfășurat în folie alimentară. Suprafața acestuia este un mediu favorabil apariției și înmulțirii bacteriilor și microorganismelor. Dacă pepenele are pe interior dungi de culoare gălbuie atunci el a fost crescut cu nitrați. Puteți face un mic test: puneți într-un pahar cu apă rece o bucată de pepene. Dacă apa își schimbă culoarea atunci conține nitrați. Dacă doar s-a tulburat un pic, atunci nu conține nitrați.

9. PERELE ȘI MERELE. Înainte să le cumpărați, încercați să le atingeți. Dacă sunt lipicioase, atunci au fost tratate cu difenil (DDT), pentru un timp mai mare de păstrare. În Uniunea Europeană și în USA acesta este interzis din cauza efectelor sale cancerigene și alergice asupra organismului. Aceste fructe trebuie curățate de coajă.

Notă: Cele mai “dăunătoare” fructe sunt cele importate din Turcia, Olanda, Israel și Egipt. Motivul: solul din aceste țări este foarte sărac și pentru obținerea unor roade bogate sunt folosite multe îngrășămintele chimice.

Sper ca aceste sfaturi să vă fie de un real ajutor și să consumați, pe cât posibil, numai fructe și legume care sunt crescute în sistem natural, ele sunt cele mai sănătoase și mai ales hrănitoare pentru organismul uman, indiferent de vârsta consumatorului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.