Acasă Fonduri Europene Funcționarii publici uită de normele comunitare

Funcționarii publici uită de normele comunitare

DISTRIBUIȚI

Începând cu jumătatea lunii aprilie, patronii de IMM vor putea accesa fonduri europene pentru creșterea competitivității economice. Micii întreprinzători trebuie să folosească peste un miliard de euro până în 2013. Consultanții spun că, pentru a putea primi banii, solicitanții trebuie să stea cu ochii ca pe butelie pe funcționarii publici care le eliberează avizele necesare.
Sectorul IMM reunește aproximativ 70% din forța de muncă a României. Investițiile din fonduri nerambursabile vor acoperi cheltuielile legate de construcția de noi fabrici și ateliere, cumpărarea de brevete sau software, contractarea unor servicii de consultanță sau pentru cursuri de pregătire.
Ministrul pentru întreprinderi mici și mijlocii, Ovidiu Silaghi, a declarat că, în cursul acestei săptămâni, va fi lansat și ghidul aplicantului, care va conține informații despre întocmirea dosarelor de finanțare. Potrivit documentului, realizat în conformitate cu normele europene, solicitantul trebuie să contribuie cu 40% din valoarea investiției. Contribuția proprie poate fi asigurată prin credit bancar. Pentru ca banca să accepte dosarul de credit, solicitantul poate apela la Fondul Național de Garantare pentru IMM. Trebuie menționat că atunci când veți solicita unor instițuții diferite avize trebuie să fiți foarte atent căci funcționarii publici nu țin cont întotdeauna de specificațiile tehnice impuse de UE. Astfel, vă puteți trezi că dosarul nu este conform și poate fi respins. "Beneficiarul merge și solicită un aviz pentru realizarea proiectului respectiv. Avizul acela trebuie să aibă o anumită structură și să trateze obiectiv proiectul respectiv și o anumită formă. Dacă acest aviz este eliberat de instituția respectivă fără acea formă, clientul, IMM, nu primește fișa de conformitate care deschide, practic, drumul către accesarea finanțării", a declarat Otilia Manta, consultant la o firmă specializată în realizarea de dosare pentru fonduri europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.