Acasă Fonduri Europene Țării tot mai multe mall-uri!

Țării tot mai multe mall-uri!

DISTRIBUIȚI

Deși analiștii imobiliari avertizează că pe segmentul de retail vor apărea "corecții" din cauza supraofertei, dezvoltatorii continuă să anunțe construcția de noi mall-uri.
În multe zone s-a ajuns la situații aberante. Spre exemplu, în Arad au fost anunțate șase mall-uri pe aceeași stradă, o situație asemănătoare fiind înregistrată în Târgu Mureș și Oradea.
Proiectele de mall-uri anunțate pentru următorii trei-cinci ani prevăd 2,4 milioane mp spații comerciale închiriabile, dintre care peste 988.000 mp în București. Astfel, spațiul comercial închiriabil raportat la mia de locuitori, în principalele 12 orașe din țară, se va tripla în următorii trei-cinci ani.
În condițiile în care toate proiectele anunțate vor fi finalizate, această densitate a spațiului închiriabil urmează să crească de la 170 mp, în prezent, pentru mia de locuitori, la 645 mp pentru mia de locuitori. În Iași, Cluj-Napoca, Constanța, Timișoara, Craiova, Galați, Brașov, Ploiești, Brăila, Oradea, Bacău și Pitești, este înregistrat un total de 855.300 mp suprafață închiriabilă.
Așa cum era de așteptat, campioană la mall-uri este Capitala cu 247.500 mp închiriabili, prin cele șase centre comerciale existente. Urmează Clujul, care deține aproape jumătate din totalul spațiului închiriabil din București, adică 124.100 mp, în cele cinci centre comerciale în municipiul de la Feleac. Ierarhia este continuată de Constanța, Brașov și Timișoara.
Cele mai multe proiecte de mall-uri au fost anunțate în Craiova și Ploiești, însă, potrivit specialiștilor, concurența și potențialul piețelor respective ar putea reorienta dintre proiecte.
Potrivit lui Dragoș Radu, analist piață, aceste orașe nu pot suporta densități de spațiu comercial închiriabil de peste 1.000 mp la mia de locuitori.
Dacă se face abstracție de posibilitatea de absorbție a pieței, oferta de suprafețe închiriabile în orașele vizate va crește până la 3.255.404 mp, ceea ce reprezintă o densitate de 645 mp la mia de locuitori. "Densitatea spațiului închiriabil din București a crescut considerabil anul acesta, odată cu lansarea Băneasa Mall, cu 85.000 mp închiriabili. Până la sfârșitul anului, suprafața închiriabilă raportată la mia de locuitori va continua să crească prin lansarea mall-urilor Liberty Centre, în sectorul 5, respectiv Grand Arena, în sectorul 4", a spus Dragoș Radu.
În prezent, densitatea suprafețelor închiriabile din Iași, Cluj-Napoca și Brașov, raportată la mia de locuitori, o depășește pe cea a Bucureștiului, însă numărul mare de proiecte anunțate în Capitală va crește, în următorii ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.