Acasă Imobiliare Proprietarii brasoveni tin la pret

Proprietarii brasoveni tin la pret

DISTRIBUIȚI

Cei care vor sa isi cumpere un apartament in Brasov si-ar permite doua asemenea locuinte in centrul Ploiestilor, unde apartamente cu doua camere se vand la pretul de 5.000 de euro.

Trei valuri de scumpiri

Un studiu al evolutiei preturilor facut de agentiile imobiliare arata ca, de la inceputul acestui an, preturile locuintelor din Brasov au crescut de trei ori.

In prima etapa, chiar la inceput, apoi dupa schimbarea monedei de referinta din dolar in euro. A treia majorare a fost favorizata de aparitia creditelor ipotecare, care de care mai avantajoase, oferite de banci. -Cea mai optimista prognoza a noastra e sa spunem ca preturile se vor stabiliza cateva saptamani, dar in plina vara vor creste din nou. Unul dintre motivele viitoarelor scumpiri e acela ca, in perioada iunie-august, multi brasoveni care lucreaza in domeniul navigatiei maritime vin in concediu si investesc bani in apartamente sau garsoniere. Pana anul viitor, cand revin, ei inchiriaza aceste locuinte. Vara viitoare, daca aleg sa le vanda, daca pun la socoteala si venitul din chirie, scot un pret dublu pe casa cumparata acum-, explica unul dintre agentii societatii Civic.

Preturile locuintelor din Brasov raman ridicate si din cauza proprietarilor. -Fiecare proprietar vrea sa obtina cat mai mult pe locuinta pe care o vinde si in care, de regula, a investit prin imbunatatiri. Multi dintre proprietari se uita in ziare si atunci cand vad ca in zona in care locuiesc se vinde o locuinta la un pret mare, cer si ei mai mult. Altii isi permit sa tina la suma, pentru ca nu se grabesc sa vanda. Multi proprietari au deja pe cineva in chirie si apartamentul nu sta in pierdere. Agentii imobiliari trebuie sa negocieze si cu proprietarii, pentru a multumi si clientul care cumpara, dar si pe cel care vinde-, explica un operator al agentiei Picasso.

Cererea depaseste oferta

O alta explicatie a costurilor piperate pentru imobile este lipsa unor noi locuinte. Pentru ca, in acest moment, in Brasov nu se construiesc locuinte, cu exceptia ofertei ANL de la Bunloc, unde casele nu sunt accesibile oamenilor de rand.

In ansamblu, cererea de case depaseste oferta. -Nu prea sunt apartamente de vanzare. Ofertele sunt putine si multi dintre cei care vor sa cumpere sunt dispusi sa plateasca preturi mari numai sa gaseasca ceva care sa le convina. Sunt clienti care anunta ca dispun de o anumita suma si vor sa cumpere oriunde, fara sa tina cont de zona. Sunt alti cumparatori care ofera oricat, dar doresc o anumita zona. Se intampla sa nu apara vanzari de imobile in zona respectiva si atunci clientul e nevoit sa se reorienteze sau sa astepte-, explica un reprezentant al agentiei Millenium.

Concurenta la credite ipotecare

Vanzatorii de imobile profita si de concurenta tot mai mare dintre banci la acordarea creditelor imobiliare.

Proprietarii de locuinte speculeaza aceasta situatie si cer preturi din ce in ce mai mari. In Brasov, 10 banci si Agentia Nationala pentru Locuinte se intrec la ofertele de imprumuturi ipotecare pentru construire, cumparare, modernizare sau reparare de case. Pe de alta parte, cei aflati in cautarea unei locuinte prefera sa ia un credit, decat sa stea cu chirie. Acest lucru va duce, probabil, in curand, la o reducere a chiriilor. Acum, rata medie la un credit este cam cat o chirie. Singurul efort suplimentar ramane doar plata avansului. Dar, deja, fiecare banca incearca sa atraga clientii prin acordarea de facilitati. O inlesnire importanta oferita solicitantilor este dobanda creditului, dar si avansuri tot mai mici.

Preturile au luat foc

Cu exceptia cartierelor marginase ale orasului, in Brasov nu se vand nici macar garsoniere la preturi sub 10.000 de dolari.

Agentiile imobiliare sunt sunate saptamanal si chiar la interval de doua zile de vanzatorii care ridica preturile. O garsoniera a ajuns sa coste si 15.000 de euro, daca e in Racadau, sau 12.000-13.000 de euro, daca este vorba de strada Uranus, zona Onix sau Grivitei. La sume intre 6.500-8.000 dolari sunt disponibile garsoniere doar in cartierele Noua sau Craiter. In Tractorul, garsonierele se negociaza intre 10.000 de dolari si 11.000 de euro.

O varianta mai ieftina este reprezentata de camerele din caminele de nefamilisti, cu preturi intre 100 si 140 milioane de lei. Daca e vorba insa de o garsoniera in centrul orasului, pe strada Republicii, proprietarii cer si 25.000 de dolari. La apartamentele cu doua camere, preturile variaza intre 16.000 de dolari si 22.000 de euro, in functie de zona, iar cele cu trei camere, intre 18.000 si 33.000 de euro. La locuintele cu patru camere, preturile oscileaza intre 20.000 si 30.000 de euro.

Bianca Poanca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.