Home Imobiliare Lucrările de reabilitare termică a blocurilor s-au oprit

Lucrările de reabilitare termică a blocurilor s-au oprit

DISTRIBUIŢI

Lucrările de reabilitare termică a blocurilor de locuințe au fost stopate până la modificarea legislației în domeniu. Anunțul a fost făcut de directorul Direcției de Reabilitare Termică din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice

și Locuinței, Gina Petrescu, la Târgu Mureș.
"Vrem să modificăm legislația și să facem audit și proiect pe tipuri de blocuri. Primăriile urmează să inventarieze toate tipurile de bloc din orașe și să facă proiect și audit pentru fiecare tip de bloc. Acest lucru înseamnă că, în momentul în care blocul se înscrie, are auditul și proiectul tehnic deja realizat și se poate trece direct la execuție, nemaifiind nevoie să se mai stea trei ani, cât durau licitațiile, auditul, proiectarea și execuția", spune Petrescu.
"Considerăm că prin noua variantă se fac mari economii de fonduri și asta ne interesează foarte mult. Lăsăm în seama primăriei să facă audit și proiect pe tip de bloc. Vor fi mai puține proiecte tehnice, iar ministerul își crește contribuția pentru fiecare bloc, de la 34 la sută la 37 la sută, în favoarea primăriei care va rămâne cu 30 la sută pe partea de execuție", a spus directorul din MDLPL.

Închiderea balconului, inclusă în program

Pentru imobilele cuprinse în programul național de reabilitare termică a clădirilor de locuit, costul lucrărilor se împarte la trei, proprietarul plătind doar 33%, restul cheltuielilor fiind suportate, în mod egal, de consiliul local și bugetul de stat.
"Cereri sunt foarte multe. Noi avem un proiect de modificare a legislației, care a trecut de Senat și este la Camera Deputaților și sperăm ca în toamnă să fie aprobat. Măsurile se extind, în sensul că se poate acționa asupra conductelor interne dacă acestea sunt deteriorate, se pot închide balcoanele, se pot face lucrări la balcoane și la alte elemente ale clădirii, la cele nestructurale, nu doar la cele structurale", a explicat Gina Petrescu.
Potrivit reprezentantului MDLPL, modificările amintite au fost făcute ca urmare a constatărilor din timpul lucrărilor de reabilitare, dar și pentru reducerea costurilor de audit și execuție.
Creșterea performanței energetice a clădirilor este parte a aquis-ului comunitar, conform directivei 91/2002/CE privind performanța energetică a clădirilor, transpusă în legislația României prin Legea 372 din 2005.
România, la fel ca toate statele membre UE, s-a angajat să reducă nivelul consumului de energie finală cu cel putin 3% în primii trei ani după aderare comparativ cu media consumului din ultimii cinci ani, cu efect direct asupra protecției mediului prin reducerea gazelor cu efect de seră.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.