Acasă Imobiliare Lucrările de noi construcții absorb jumătate din investițiile în economie

Lucrările de noi construcții absorb jumătate din investițiile în economie

DISTRIBUIȚI

Investițiile realizate în economia națională în primul semestru din acest an au fost de 32,458 miliarde lei (8,84 miliarde euro), cu 31,8% mai mari decât în perioada similară din 2007, mai ales pe seama investițiilor în construcții noi, care au urcat cu 33,9%. În schimb, în trimestrul secund al acestui an, investițiile realizate în economia națională au însumat 20,076 miliarde lei (5,5 miliarde euro), ceea ce înseamnă o creștere anuală de 30%.
Datele oficiale arată că în semestrul întâi investițiile în lucrările de construcții noi au avut o pondere de 48,9% din totalul investițiilor în economia României, atingând suma de 15,883 miliarde lei, ceea ce înseamnă o creștere cu 33,9% față de primul semestru al anului precedent. Conform INS, investițiile în utilaje, inclusiv în mijloace de transport, au reprezentat 45,4% din totalul investițiilor din semestrul întâi, acestea însumând 14,73 miliarde lei, cifră cu 28,2% mai mare decât cea înregistrată în perioada similară a anului trecut. Alte cheltuieli cu investițiile în primul semestru din 2008 au fost de 1,844 miliarde lei, înregistrând o creștere anuală de 46,8%.
Comparativ cu trimestrul secund al anului precedent, în trimestrul al doilea din acest an s-a constatat o diminuare a ponderii utilajelor (inclusiv mijloace de transport) în total investiții cu 4,1%, asta în condițiile în care ponderea investițiilor în alte cheltuieli a crescut cu 0,7%, iar cea a lucrărilor de construcții noi, cu 3,4%. Ramurile preponderente în care s-au realizat investiții sunt: industrie (36,3%), construcții (20,5%), comerțul cu ridicata și amănuntul, repararea autovehiculelor, motocicletelor și a bunurilor personale, transport, depozitare și comunicații, administrație publică.
În al doilea trimestru din acest an, investițiile în lucrările de construcții noi au reprezentat 50,7% din totalul investițiilor în economia autohtonă, ajungând la 10,182 miliarde lei (+34,8% față de trimestrul II din 2007), în vreme ce investițiile în utilaje – inclusiv în mijloace de transport – au reprezentat 44% din totalul investițiilor din trimestrul secund, însumând 8,834 miliarde lei (+23,8% mai mult decât în perioada aprilie-iunie din 2007).
Conform INS, valoarea investițiilor realizate în economia națională în trimestrul secund din acest an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, a înregistrat o creștere cu 6.478,4 milioane lei prețuri curente (+30,0%). INS susține că investițiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării și reconstrucției celor existente, precum și valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente și al terenurilor preluate cu plată de la alte unități (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.).
Potrivit ultimei anchete de conjunctură, realizată de Comisia Națională de Prognoză în rândul managerilor de companii, investițiile în economia românească se vor majora cu aproximativ 30%în primele nouă luni ale acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut. Totodată, potrivit ministrului economiei și finanțelor, Varujan Vosganian, la finalul acestui an, România va consemna investiții străine directe de peste 10 miliarde euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.