Home În Lume Americanii au cam ignorat baseballul

Americanii au cam ignorat baseballul

DISTRIBUIŢI

Informatiile privind teatrul de razboi din Orientul Mijlociu, in special cele legate de luptele inversunate din Bagdad, au produs o emotie puternica in SUA. Conectati aproape nonstop la tensiunea bataliilor din desertul arid, americanii aproape ca au uitat de campionatul de baseball – in conditii normale, cel mai important moment al primaverii – sau de decernarea premiilor Oscar.

Razboiul din Irak a devenit parte a existentei zilnice a americanilor, iar faptul ca autoritatile federale au avertizat opinia publica in legatura cu posibilitatea unor atentate teroriste nu a facut decat sa sporeasca starea de ingrijorare traita de numerosi cetateni. La New York, corespondentele de razboi ale canalului Fox News si ale veteranilor de la CNN sunt urmate, aproape intotdeauna, de informatii despre masurile de securitate luate de oficialii metropolei sau de buletinele Biroului Federal de Informatii, care prezinta suspecti sau comploturi teroriste dejucate. La circa trei saptamani de la declansarea -Operatiunii Atlas- – planul de protectie antiterorista a New Yorkului – nici un incident major nu a perturbat viata orasului.

Desfasurarea fortelor de politie pe strazi, in statiile de metrou sau in gari, pe poduri si in tunelurile ce fac legatura cu New Jersey este impresionanta, iar controalele camioanelor ce intra sau ies din Manhattan se inmultesc in fiecare zi. Intr-o incercare de a descuraja un posibil atac chimic sau biologic, Autoritatea de Transport Metropolitana (MTA, care administreaza intregul sistem de transport din oras) a anuntat instalarea de camere video in -locuri sensibile- din opt tuneluri care traverseaza East River si care scaneaza cateva sute de mii dintre cei peste patru milioane de calatori care folosesc zilnic metroul. Mai mult, MTA pare decisa sa dubleze si numarul senzorilor biochimici care analizeaza permanent calitatea aerului si care au fost instalati in cateva statii importante de metrou. Pe de alta parte, Departament de Politie a anuntat intarirea pazei din jurul sinagogilor din oras, unde enoriasii se pregatesc sa celebreze Passover (fuga evreilor din Egipt), dar si a lacasurilor de cult crestine, in preajma sarbatoririi Pastelui catolic si ortodox.

Pe acest fundal, intr-un gest care semnifica colaborarea autoritatilor statului New York cu oficialii metropolei, guvernatorul George Pataki a cerut guvernului federal suplimentarea fondurilor destinate luptei antiteroriste. Mai mult, intr-o actiune calificata drept -o lupta personala-, Pataki si-a reinnoit cererea catre autoritatile de la Washington ca sa fie impuse zone de interdictie a zborurilor deasupra celor sase centrale nucleare din comitatele Wayne, Oswego si Westchester, unde deja soldati din politia statului, din Garda Nationala si Garda de Coasta patruleaza nonstop. La cele trei mari aeroporturi din zona – JFK, LaGuardia si Newark -, responsabilii cu securitatea studiaza in prezent posibilitatea ca parcurile din jur, multe acoperind zeci de hectare, sa fie inchise permanent, ca masura de siguranta, iar FBI a confirmat ca masuri suplimentare vor fi luate la cateva zeci de aeroporturi din intreaga America, pentru a le proteja in eventualitatea unui atac cu rachete.

Concomitent cu masurile de siguranta luate, oficialii de la primaria newyorkeza au declansat o campanie de imagine prin care se incearca linistirea locuitorilor din metropola care de cateva saptamani au fost avertizati ca declansarea razboiului din Irak ar putea coincide cu inceputul unei campanii de teroare impotriva orasului. Primarul Michael Bloomberg s-a grabit sa anunte pe posturile de televiziune ca -New York este un loc sigur- si ca -au fost luate toate masurile omeneste posibil-, in timp ce guvernatorul Pataki s-a imbarcat, impreuna cu alti oficiali, intr-unul din zecile de metrouri ce traverseaza Manhattanul, pentru a le arata newyorkezilor ca nu au de ce sa se teama. Presa din oras a salutat initiativele autoritatilor, care vin intr-o perioada de crestere ingrijoratoare a apelurilor catre serviciile de consiliere psihologice, in timp ce buletinele FBI, pornind de la dezvaluirile pretiosului prizonier Khalid Mohammed, nu au exclus posibile atacuri cu ricina sau alte substante chimice ascunse in tuburi de grafitti sau containere de lapte. Iar ca sistemul de securitate din New York este la inaltime o demonstreaza simplul fapt ca orice compotamente dubioase, iesite oarecum din actualul tipar al notiunii de atitudine civica – cum ar fi cazul a trei tineri din Brooklyn care, dupa o noapte prin baruri, au incercat sa escaladeze Williamsburg Bridge – au declansat ample operatiuni antiteroriste, mergand de la inchiderea temporara a unor aeroporturi pana la decontaminarea manuitorilor de bagaje si controlul amanuntit realizat de echipe de pirotehnisti pentru descoperirea de materiale explozive.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.