Administratia SUA analizeaza cu toata seriozitatea posibilitatea eliberarii unui mandat international de arest pe numele presedintelui Ucrainei, Leonid Kucima. Asa a declarat ieri, la Kiev, deputatul Taras Cernovil, abia intors din Statele Unite. Mai mult, el a afirmat ca Washingtonul nu ar dori sa sanctioneze in general Ucraina pentru trafic ilegal de armament in favoarea Irakului si Iranului, ci sa-l pedepseasca doar pe Kucima si anturajul acestuia. Cum? Inghetand conturile bancare deschise de acestia in strainatate sau deschizand anchete penale impotriva responsabililor vizati, sau declarandu-i persona non grata pe teritoriul SUA, a explicat Cernovil.
Daca spusele deputatului ucrainean sunt sau nu adevarate, asta mai trebuie demonstrat. De cand cu acuzatiile de implicare a lui Kucima in asasinarea, pana acum neelucidata, a ziaristului independent Gheorghi Gongadze, invinuiri formulate pe baza unor inregistrari audio a caror autenticitate, confirmata de expertii occidentali, este insa respinsa de seful statului, totul pare posibil in Ucraina. Chiar si in ipoteza ca vorbele lui Cernovil n-ar avea acoperire, ele pica intr-un moment ideal pentru incingerea spiritelor. Nu mai departe decat marti, un judecator din Kiev, Iuri Vasilenko, a decis deschiderea unei anchete penale impotriva lui Kucima. Au fost invocate 11 articole din Codul penal, acuzatiile vizand abuz de putere, luare de mita (de pe vremea cand Kucima a fost prim-ministru), incalcarea drepturilor omului, prin amestec in viata personala, sau interceptarea convorbirilor telefonice ale liderilor Opozitiei.
Nu exista nici o indoiala
Curajul omului legii a surprins pe toata lumea, inclusiv pe reprezentantii Opozitiei ucrainene, care nu se asteptau ca plangerea lor sa fie luata in considerare si folosita pentru a declansa un proces. Uimit a ramas si Kucima, care, potrivit relatarilor presei locale, a fost, pe cat de -uluit, pe atat de emotionat-. De ce emotionat, nu s-a explicat. Oricum, pana ieri administratia prezidentiala nu considerase oportun sa iasa la rampa pentru a comenta in vreun fel evenimentul. Daca nu cel cu ancheta penala, macar ultima interventie a purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat, Richard Boucher, care a tinut, din nou, sa declare ca Washingtonul continua creada in vinovatia lui Kucima. -Nu exista nici o indoiala ca presedintele Ucrainei a dispus vanzarea catre Bagdad a sistemelor radar. Acum, noi dorim doar sa stabilim daca respectivele instalatii au fost sau nu predate partii irakiene-, a precizat oficialul american.
Imunitate prezidentiala
Firesc, se ridica intrebarea: ce se va intampla mai departe? In opinia specialistilor ucraineni, procedand ca atare, judecatorul Vasilenko si-a depasit atributiile. -Dupa toate probabilitatile, hotararea lui va fi anulata, deoarece seful statului poate fi atras intr-un asemenea proces doar dupa ridicarea imunitatii-, a precizat analistul Andrei Pohmelkin. Potrivit afirmatiilor sale, in Ucraina, ca si in majoritatea statelor lumii, legislatia si Constitutia prevad o serie de garantii la adresa presedintelui. In primul rand, a spus el, este vorba despre imunitatea prezidentiala pe perioada intregului mandat. -Cu alte cuvinte, Kucima va putea fi dat in judecata si anchetat penal doar dupa ce isi va duce la bun sfarsit mandatul-. E adevarat, mai exista si procedura de inlaturare a sefului statului, dar, ca si in cazul Rusiei, ea este deosebit de complicata. Asta ar fi un aspect. Pe de alta parte, ultimul cuvant in aceasta chestiune revine Parlamentului, unde majoritatea este, cel putin deocamdata, de partea liderului de la Kiev. Tot de partea lui Kucima se afla si Procuratura generala a tarii, care este si ea chemata sa-si spuna punctul de vedere nu doar in cazul unei proceduri legislative de demitere a presedintelui, dar si in cazul anchetei penale. Concluzia este una, si destul de clara: Kucima este intangibil. Cel putin la el acasa. Ce consecinte ar putea avea un eventual atac pornit de la Washington, este greu de anticipat.
Un succesor
Evident, situatia lui Kucima nu este dintre cele mai fericite. Pentru unii, chiar fara iesire. Si totusi, o portita de scapare s-ar mai gasi. Asa cum dadea sa se inteleaga un politogol rus, apele la Kiev s-ar linisti ca prin farmec daca presedintele Kucima si-ar numi succesorul. De fapt, lumea asta asteapta. Se pare insa ca seful statului ucrainean nu s-a decis inca pe cine sa lase in locul lui. El are nevoie de cineva care sa-i asigure o -pensie linistita- si indestulatoare. Mai in gluma, mai in serios, presa ucraineana de ieri remarca faptul ca, date fiind ultimele evolutii pe scena politica de la Kiev, cu siguranta Kucima va intra in istorie: el este primul sef de stat din fostul spatiu sovietic impotriva caruia se deschide o ancheta penala.