Home În Lume Anatomia unei asasinări ca-n filme

Anatomia unei asasinări ca-n filme

DISTRIBUIŢI

Mahmoud al-Mabhouh, unul dintre liderii grupării islamiste palestiniene Hamas, a fost asasinat pe 20 ianuarie într-un hotel din Dubai, 11 persoane, printre care și o femeie, toate cu pașapoarte europene, fiind suspectate de implicarea în uciderea acestuia. Asasinarea bărbatului pare desprinsă dintr-o carte a scriitorului englez de thriller, Frederick Forsyth. Imobilizat la pământ până în ultima secundă și eliminat cu scopul de a servi interesele unui grup, toate sunt practici de încredere din recuzita Mossad-ului, serviciul secret de informații israelian. Echipa era deghizată cu peruci și bărbi false, comunicând, se pare, prin telefoane mobile care nu puteau fi urmărite, iar metoda folosită pentru a ucide a fost atât de precisă încât nu au lăsat niciun indiciu în urmă. Ei au trecut totuși cu vederea un lucru: securitatea Dubaiului, care are camere de supraveghere peste tot. Poliția din Dubai a urmărit în detaliu imaginile înregistrate de televiziunea cu circuit închis a hotelului, în care se poate observa fiecare mișcare făcută de echipa de asasini, din momentul în care au mers la biroul de imigrație și și-au prezentat pașapoartele clonate. Ținta de asasinare a agenției Mossad a fost Mahmoud al-Mabhouh, comandantul grupării paramilitare Hamas, un om care s-a aflat în fruntea listei negre a agenției secrete israeliene mai bine de 20 de ani. Mabhouh a fost acuzat de Israel de implicare în răpirea și asasinarea a doi soldați israelieni. Potrivit agenției secrete israeliene, cel mai mare dușman al său, în vârstă de 48 de ani, călătorea în Dubai pentru a cumpăra arme de la distribuitorii iranieni. Misiunea era de a-l elimina înainte de a încheia târgul cu iranienii, totul fiind o răzbunare pentru ce s-a întâmplat acum mai bine de 20 de ani. În videoclip se observă cum agenții au zburat la Dubai pe 19 ianuarie, cu doar 19 ore înainte de a-și duce planul la bun sfârșit. Primii sosiți au fost doi agenți, având pașapoarte pe numele lui Michael Bodenheimer și James Leonard Clarke. Ei aveau capul ras, barbă și fețe negricioase, fizicul lor dovedind că nu erau europeni, deși din documente reieșea că erau din Germania și Marea Britanie. Ei au fost urmați de o femeie atractivă, care avea în jur de 30-40 de ani și care folosea numele Gail Folliard. Aceasta era însoțită de „irlandezul“ Kevin Daveron, și au sosit cu zborul Air France 526 de la Paris. Gail a fost singura femeie din gruparea de ucigași, ea jucând un rol esențial.
În fotografia din pașaport aceasta era blondă, dar în imagini ea apare purtând o perucă de culoare închisă, în timp ce îl supraveghea pe al-Mabhouh în holul hotelului, pretinzând că efectuează un apel telefonic.Toți patru au luat un taxi până la hotel, unde s-au cazat plătind cash. În cursul după-amiezii au sosit și ceilalți membri ai echipei, ei având grijă să nu efectueze apeluri telefonice directe unii către alții și s-au cazat la hoteluri diferite. Aceștia au folosit cartele SIM și numere austriece, iar cifrele erau codate. Misiunea era și una de supraveghere și, în consecință, își schimbau înfățișarea constant. Următoarea ipostază cu Kevin Daveron nu mai este la fel ca prima dată când este surprins de camere, de exemplu, el purtând o perucă și ochelari care l-au făcut de nerecunoscut.
Aceștia au monitorizat mai multe hoteluri, în cazul în care ținta lor s-ar fi cazat în altă parte. La ora 3.20 p.m., este surprinsă pentru prima dată și victima, atunci când trece pe la vamă. Echipa care se ocupa de supraveghere, îmbrăcată sport și cu un echipament de tenis, l-a urmărit de la aeroport până la hotelul Al-Bustan Rotana. După ce s-a cazat, victima a luat liftul până la etajul doi al hotelului, având supraveghetorii, deghizați în turiști sportivi, chiar lângă el, iar aceștia l-au urmărit până la ușă și au văzut numărul camerei în care era cazat. Totuși, pentru un luptător de gherilă, al-Mabhouh era destul de relaxat în ceea ce privește propria securitate și nu a observat cum asasinii s-au furișat în spatele lui.
El nu și-a dat seama nici când unul dintre agenți l-a urmărit pe coridor și a văzut cum a descuiat ușa camerei cu numărul 230. În timp ce ținta se relaxa în confortabila cameră de hotel, asasinii puneau la punct ultimele detalii ale operațiunii. Execuția a fost făcută de patru asasini bine făcuți, care lucrau în perechi. Primii doi au luat liftul până la etajul al doilea, unde și-au păzit unul altuia spatele până ce au ajuns la camera lui Mabhouh. După 7 minute, au apărut și ceilalți doi, unul cărând un sac de voiaj, iar celălalt un rucsac. La scurt timp după 8 p.m., oră la care personalul hotelului părăsea etajul, asasinii au intrat în cameră și au comis crima. La 8.46, cumplita lor misiune se terminase, iar cei patru sunt surprinși din nou de camere în clipa în care părăsesc camera și coboară cu liftul. Se presupune că Mabhouh a fost sufocat, electrocutat și torturat. Gruparea este filmată apoi părăsind hotelul, cu toții fiind îmbrăcați ca și cum se duceau la golf, iar în decursul a două ore, toți asasinii erau în zboruri diferite care plecau din Dubai. Au ales să plece separat, la fel cum au și venit. În ziua următoare, al-Mabhouh nu a răspuns la telefoanele de la recepție și nu a deschis menajerei, iar ușa sa a fost găsită încuiată pe dinăuntru. Polițiștii sunt de părere că agenții asasini fie au programat încuietoarea de la cameră să se închidă cu ajutorul unui gadget electronic sofisticat sau, mai precis, pozând în membrii din staful hotelului, au bătut pur și simplu la ușă. Cu toate acestea, este încă un mister modul în care asasinii au părăsit camera în timp ce ușa era încuiată pe dinăuntru. Premierul britanic G. Brown a cerut explicații Israelului cu privire la rolul său în acest caz, fiind demarată și o anchetă legată de folosirea pașapoartelor britanice. Poliția din Dubai a anunțat luni seara că unsprezece persoane deținând pașapoarte europene – trei irlandezi, șase britanici, un francez și un german – sunt căutate, însă Guvernele de la Londra și Dublin au anunțat rapid că sunt documente false. Cel puțin șapte israelieni cu dublă cetățenie s-au declarat victime ale unei uzurpări a identității în cazul asasinării lui Mahmoud Abdel Raouf al-Mabhouh.  Bărbatul care folosea pașaport francez, Peter Elvinger, este considerat de anchetatori liderul grupului. Autoritățile austriece au anunțat și ele o anchetă cu privire la eventuala utilizare a unor cartele SIM și a unor numere austrice în această operațiune, iar celelalte state implicate fără voie în acest scandal au cerut și ele explicații. Motivul pentru care al-Mabhouh a riscat să părăsească Siria și să vină în Dubai rămâne un mister.

{flv}2010-02-19-Asasini_Mossad{/flv}

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.