Acasă În Lume Argentina si Brazilia se coalizeaza impotriva Statelor Unite

Argentina si Brazilia se coalizeaza impotriva Statelor Unite

DISTRIBUIȚI

In contextul reluarii, la Buenos Aires, a protestelor de strada si a violentelor indreptate cu precadere impotriva sediilor bancilor straine, presedintele Eduardo Duhalde a semnalat o schimbare radicala a politicii economice a Argentinei in ceea ce priveste relatiile sale internationale. Potrivit liderului de la Buenos Aires, Argentina isi va indrepta de acum atentia in directia vecinilor sai latino-americani, pentru a se putea confrunta cu dominatia economica a lumii industrializate.

Declaratia lui Duhalde survine criticilor formulate impotriva Fondului Monetar International, considerat partial responsabil de criza argentiniana, si marcheaza indepartarea statului sud-american de SUA, al carui aliat a fost timp de peste zece ani. In anii *90, Argentina a sprijinit constant politicile economice ale Washingtonului, fiindu-i acordat, in schimb, statutul de -aliat din afara NATO, rezervat unor tari precum Egipt sau Coreea de Sud, si avand astfel o pozitie preferentiala pe continentul sud-american.

Un prim pas in directia opusa SUA il constituie crearea unei uniuni monetare cu Brazilia, cea mai mare economie din America Latina. Urmeaza spargerea barierelor protectioniste dictate de Washington, care au blocat pana acum exporturile agricole sud-americane.

Potrivit analistilor, autoritatile SUA vor respinge cu siguranta cererea Argentinei si a Braziliei, iar neintelegerile create vor pune in pericol planurile americane cu pirvire la crearea unei zone de comert liber din Tara de Foc pana la Cercul Polar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.