Home În Lume Berlusconi sare in apararea uzinelor Fiat

Berlusconi sare in apararea uzinelor Fiat

DISTRIBUIŢI

Guvernul italian si-a afisat dorinta de a interveni in criza pe care o traverseaza uzinele Fiat, pe fondul scaderii vanzarilor. Datele publicate recent arata ca aceasta companie a inregistrat in Italia, in luna septembrie, o scadere a cotei de piata la un nivel-record sub 29 de procente. In aceste conditii, s-a trecut la studierea unei eventuale participari publice la intreprinderea aflata in deriva. -Cabinetul examineaza diferitele variante de consolidare strategica a sectorului de automobile-, au anuntat surse oficiale de la Roma.

Inca de duminica, Guvernul premierului Silvio Berlusconi si-a facut cunoscuta intentia de a salva -de la incec- uzinele Fiat, aducandu-le pe o linie de plutire sigura. -Inainte de toate trebuie salvate centrele de productie-, a insistat presedintele Consiliului de ministri, la finalul unei reuniuni de urgenta convocata de Berlusconi in speranta identificarii unor solutii imediate. Ceea ce, din pacate, nu s-a intamplat. Unicul raspuns concret al Guvernului a fost, pentru moment, crearea -unui comitet tehnic-, coordonat de Ministerul Economiei. In termenii comunicatului oficial dat publicitatii la incheierea intrevederii, Cabinetul Berlusconi este determinat sa -amelioreze- planul de restructurare a Fiat Auto, in scopul principal de a evita inchiderea uzinelor si salvarea industriei italiene de automobile.

Se cere aprobarea Europei

Cu cateva zile inainte, marele constructor de automobile anuntase trecerea la punerea in practica a respectivului plan social, ce prevede, printre altele, punerea in somaj tehnic, pe o perioada nedeterminata, a 8.100 de salariati si inchiderea partiala a unitatilor sale de la Arese, in Lombardia, si de la Termini Imerese, de langa Parma. -Ipotezele strategice vor fi prezentate pana la sfarsitul lunii in curs-, au asigurat surse din anturajul primului-ministru. O posibila accelerare a crizei, precum si eventualele presiuni din partea sindicatelor si a mediilor politice ar putea, totusi, precipita lucrurile, grabind luarea de decizii. De altfel, presa italiana din ultimele zile a evocat inclusiv perspectiva unei implicari financiare directe a statului la un plan de recapitalizare a uzinelor Fiat. Un scenariu care va trezi imediat atentia Comisiei Europene a concurentei. Pentru a preveni orice neplaceri de acest gen, Berlusconi a contactat deja Bruxelles, mai precis pe compatriotul sau, Mario Monti, comisarul european al concurentei. Obiectul apelului: -o virtuala initiativa a Guvernului de la Roma vizavi de Fiat-. Este, oare, cea mai buna strategie?, se intreba presa. Berlusconi l-a asigurat pe Monti ca -vor fi respectate toate regulile europene in domeniul ajutoarele acordate de stat-. Iar Monti i-a amintit lui Berlusconi ca -Fiat nu va putea beneficia de un ajutor public fara unda verde din partea Europei-.

Probleme grave pentru GM

Dar ceva trebuie facut, si inca rapid. Grupul General Motors (GM), cel mai mare producator de autovehicule din lume, a raportat pierderi nete de 804 milioane de dolari in trimestrul al treilea, dupa ce a realizat cheltuieli de amortizare a pierderilor de 2,2 miliarde de dolari pentru participarea sa la Fiat Auto. Pentru aceasta perioada, GM se astepta la o crestere de 59 de centi a profitului pe actiune, comparativ cu perioada similara a anului trecut, in contextul in care compania a inregistrat o evolutie semnificativa a activitatii sale. Cheltuielile de amortizare realizate din cauza declinului consemnat de grupul Fiat i-au adus insa o pierdere de 1,42 dolari pe actiune. Producatorul american a inregistrat, in perioada similara a anului trecut, o pierdere neta de 368 milioane de dolari, reprezentand o devalorizare de 41 de centi pe actiune. Compania a preluat, in anul 2000, un pachet de 20% din capitalul diviziei Fiat Auto, pentru suma de 2,4 miliarde de dolari. In baza contractului incheiat atunci, GM si-a manifestat intentia de a achizitiona in totalitate operatiunile auto ale companiei italiene, pana in 2004.

Speculatii infirmate

In prezent, GM evalueaza Fiat Auto la aproximativ 1,1 miliarde de dolari si pachetul sau de 20 procente la numai 220 milioane de dolari. Producatorul american a refuzat sa confirme speculatiile cu privire la negocierile pe care le-ar putea purta cu creditorii grupului Fiat, in vederea preluarii restului de actiuni. Potrivit Reuters, John Devine, directorul financiar al grupului american, a declarat, marti, ca GM ar putea renunta la achizitionarea in totalitate a Fiat Auto, in contextul in care exista speculatii ca autoritatile italiene vor efectua o schimbare a consiliului de conducere al companiei. Divizia Fiat Auto, care isi concentreaza aproape 70% din productie in Italia, anticipeaza ca va inregistra, in acest an, pierderi de peste un miliard de euro. Producatorul a fost nevoit sa isi restructureze activitatea si sa efectueze reduceri drastice de personal.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.