Acasă În Lume Blocada Transnistriei, un „casus belli” pentru pregătirea terenului anexării regiunii la Rusia

Blocada Transnistriei, un „casus belli” pentru pregătirea terenului anexării regiunii la Rusia

DISTRIBUIȚI

Încet, dar sigur, Moscova încearcă să mute atenția de pe abuzul anexării Crimeei pe un nou subiect și anume regiunea separatistă transnistreană, menținută de 22 de ani ca stat artificial de către Moscova în coasta Republicii Moldova și ca avanpost împotriva extinderii UE și NATO spre granița sa vestică. Diplomații Federației Ruse, dar și președintele Vladimir Putin, au intensificat în ultimele zile retorica privind blocada la care ar fi supus teritoriul dintre Nistru și Prut de către Chișinău, dar și de Kiev. Asta în condițiile în care mulți cetățeni ruși au „desantat” în Transnistria în zilele premergătoare anexării Crimeei, dar și a manevrelor militare pe care corpul rus de armată staționat în Transnistria le-a făcut după referendumul crimeean. De asemenea, autoritățile separatiste de la Tiraspol au cerut recent Rusiei să își modifice legislația pentru a putea anexa, prin prisma rezultatului unui referendum din 2006, și Transnistria la actualul său teritoriu. Pentru a mai lua din presiunea „cazul Crimeea”, Moscova încearcă prin act de iluzionism diplomatic acum să mute atenția către Transnistria și pretinsele abuzuri care se fac acolo printr-o blocadă, pentru a-și justifica în avans viitoarele planuri față de această regiune. „Blocada” a fost discutată telefonic de către Vladimir Putin și Barack Obama, după care șefii celor două diplomații au abordat pe larg subiectul. Ulterior, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a declarat ieri că Occidentul încearcă să nu dezvolte subiectul „blocadei transnistrene”. „Tot ceea ce se întâmplă în acest moment în jurul Transnistriei este ignorat – Chișinăul și noii lideri ucraineni au organizat, de fapt, o adevărată blocadă asupra regiunii. Situația este trecută total sub tăcere de partenerii europeni. Mai mult, UE și Statele Unite încurajează această politică", a declarat ministrul Serghei Lavrov. El a adăugat că Moscova intenționează să abordeze "foarte serios" problema cu UE și SUA, în contextul temerilor privind anexarea regiunii transnistrene, după ce peninsula ucraineană Crimeea a intrat în componența Federației Ruse.

Presiune pe Chișinău în contextul apropierii de Europa

Având școala diplomației ruse și exercițiul „negocierii false”, Lavrov a plusat, declarând în același interviu că este o „retorică provocatoare în jurul dosarul transnistrean”. „De fapt, aceste acțiuni au în vedere să creeze o situație insuportabilă în Transnistria", a spus Lavrov. Regiunea separatistă are o populație de sub 500.000 de locuitori din care o treime sunt cetățeni ruși, ale căror interese sunt invocate des de către Moscova pentru intervențiile sale în regiune. Amplificarea retoricii ruse pe acest subiect vine înainte unei noi runde de negocieri în dosarul transnistrean și în perspectiva lunilor mai și iunie, atunci când va intra în vigoare regimul liberalizat de vize și semnarea acordului de Asociere dintre UE și Republica Moldova. Concomitent cu afirmațiile lui Lavrov, ieri, liderul separatist Evgheni ?ê?£evciuk declara, într-un interviu pentru ziarul rus „Vzgliad”, că Republica Moldova își extinde cooperarea militară cu România, invocând din nou formula unui „divorț civilizat”. El a mai afirmat că este imposibil de amenajat „o rezervație în inima Europei” și că Transnistria trebuie lăsată să își aleagă viitorul în funcție dorințele cetățenilor săi.

Americanii dezmint retorica Moscovei

Aflată duminică la Chișinău, adjunctul secretarului de Stat pentru Europa și Eurasia, Victoria Nuland, a declarat că nu se poate vorbi de nicio blocadă pentru Transnistria, respingând acuzațiile lui Lavrov. „Am anchetat și noi, am fost în contact cu Guvernul din Ucraina, am avut observatorii noștri la graniță și vreau să spun că nu se poate vorbi de o blocadă”, a declarat Victoria Nuland, citată de postul Europa Liberă. De altfel, Nuland a declarat că Rusia și-ar putea folosi influența în zonă pentru a le cere liderii separatiști de la Tiraspol să permită accesul observatorilor OSCE în zona sa de frontieră. Moscova este iritată din cauza faptul că trenurile de marfă cu provizii pentru contingentul rus care participă la misiunea de menținere a păcii din regiunea transnistreană nu mai pot să ajungă în teritoriul din stânga Nistrului. La rândul său, Kievul a încercat să-și motiveze acțiunile prin prisma protejării propriei securității după demersurile politice al Tiraspolul de anexare la Rusia, unele care în prezent sunt analizate și negociate la Moscova. Presiunile Moscovei vin în contextul în care Lavrov și Kerry au discutat la Paris, preț de patru ore, retragerea trupelor ruse de la granițele Ucrainei, Kievul a confirmând ulterior că acestea încep să se îndepărteze de la frontieră.

Mădălin Necșuțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.