Acasă În Lume Bruxelles 100% sau demisia

Bruxelles 100% sau demisia

DISTRIBUIȚI

Marea Britanie vine, voit sau nu, in ajutorul lui Silvio Berlusconi. Aflat joi in vizita la Roma, ministrul pentru afaceri europene, Denis MacShane, a atacat statutul incert al presedintelui Comisiei Europene, Romano Prodi, implicat totodata in lupta politica interna. Este cunoscuta adversitatea celor doi oficiali italieni in politica zgomotoasa de la Roma, ironia sortii facand ca Prodi si Berlusconi sa fie nevoiti a se fi ocupat cot la cot in aceasta jumatate de an de destinele Europei.

-Este inaceptabil ca aceasta comisie sa aiba un presedinte care nu este dedicat 100% problemelor europene, dar care, in schimb, este vazut ca lider al opozitiei in exil-, a declarat MacShane cotidianului britanic -Guardian- chiar in timp ce se afla in capitala italiana. Declaratia sa este cu atat mai surprinzatoare cu cat el asigura, totodata, si functia de ministru adjunct de externe in Cabinetul britanic. Este adevarat, MacShane este cunoscut pentru interventiile sale neasteptate si luarile de pozitie uneori surprinzatoare, lansand nu demult o controversa dupa ce le-a cerut musulmanilor rezidenti in regatul britanic sa condamne mai ferm terorismul. Ulterior, el si-a cerut scuze fata de aceasta etnie prin intermediul unui ziar local.

De data aceasta insa, dupa cum explica -Guardian-, MacShane a exprimat, se pare, pozitia neoficiala a intregului Cabinet de la Londra, inclusiv a Ministerului de Externe, Foreign Office, fata de persoana lui Romano Prodi. Este inexplicabil altfel cum ar fi putut iesi un oficial londonez cu o astfel de declaratie in public, fara ca ea sa nu fie aspru sanctionata de catre -partea vatamata-. In replica, oficiali britanici au respins faptul ca aceasta ar fi pozitia oficiala a Cabinetului condus de Tony Blair.

La fel si apropiatii lui Prodi. Un purtator de cuvant al presedintelui Comisiei Europene a explicat ca nu este adevarat, ca Prodi se dedica 100% afacerilor continentale si ca a facut aceasta precizare in repetate randuri. -Pare surprinzator faptul ca domnul MacShane nu este constient de acest angajament total-, a tinut sa-l taxeze oficialul european de rangul doi pe cel britanic de rangul unu.

Opozitia de la Londra l-a admonestat si ea imediat pe responsabilul cu afacerile europene, apreciind ca interventia sa este nepotrivita mai ales in contextul summitului european de saptamana viitoare. Fara indoiala, dupa cum remarca si -Guardian-, aprecierile ministrului britanic vor fi insa pe gustul lui Silvio Berlusconi, care va prezida reuniunea. Mandatul acestuia in fruntea UE expira la sfarsitul anului, in timp ce al lui Prodi in fruntea executivului european expira oficial in noiembrie 2004. Potrivit lui MacShane, Prodi va decide dupa adoptarea textului Constitutiei europene daca va ramane la Bruxelles sau se va intoarce la Roma. Aici, terenul pentru revenirea acasa este gata pregatit. Opozitia de stanga se roaga deja pentru sansele -profesorului- Prodi in fata -cavalerului- Berlusconi la alegerile din 2005. -Sper ca Prodi sa fie tare, pentru ca este nevoie de cineva rau pentru a-l bate pe Berlusconi-, aprecia deunazi fostul premier de stanga Massimo D*Alema. O replica la unele opinii conform carora presedintele Comisiei Europene ar fi, in realitate, o persoana rea, dar cu un comportament inselator, care o face sa treaca drept buna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.