Home În Lume CIA, tap ispasitor in dosarul irakian

CIA, tap ispasitor in dosarul irakian

DISTRIBUIŢI

Directorul Agentiei Centrale de Investigatii a Statelor Unite, George Tenet, si-a asumat intreaga responsabilitate pentru acuzatiile ca Irakul ar fi incercat sa cumpere uraniu din Africa pentru reluarea programelor nucleare, dovedite intre timp nefondate. Miscarea-surpriza a lui Tenet a venit dupa ce presedintele american, George W. Bush, a fost absolvit de catre consilierul de securitate, Condolezza Rice, de orice vina in prezentarea respectivelor informatii cu prilejul discursului catre natiune din ianuarie. Seful CIA a explicat in interventia sa ca -a fost o greseala- faptul ca acea informatie a fost inclusa in cuvantarea presedintelui Bush si ca -ea nu ar fi trebuit niciodata inclusa-. -Sunt responsabil pentru aprobarea discursului-, a explicat Tenet, interventia sa fiind, coincidenta sau nu, exact ce lipsea administratiei pentru a-si proba nevinovatia. Totul dupa ce in octombrie anul trecut Tenet a intervenit cu succes pe langa oficialii de la Casa Alba, convingandu-i sa scoata dintr-un alt discurs, mai putin important, referirile la aceeasi presupusa tranzactie cu uraniu. Potrivit unor oficiali sub anonimat, care reiau o informatie aparuta la sfarsitul saptamanii, Tenet ar fi incercat sa-i convinga pe reprezentantii administratiei, inainte de prezentarea discursului catre natiune, sa elimine acea informatie, pentru ca CIA avea dubii in privinta documentului acuzator, care ulterior s-a dovedit a fi fost falsificat.

In aceste conditii, intrebarea este de ce nu a reusit Tenet sa-i convinga pe oamenii lui Bush sa elimine acea informatie din discurs, daca in urma cu trei luni reusise? Noile dezvaluiri nu fac decat sa puna in lumina cat de nerabdatoare era administratia americana in ianuarie sa faca din presupusul program nuclear irakian unul dintre capetele de acuzare impotriva regimului, chiar in conditiile obiectiilor initiale ale sefului CIA. Potrivit unor surse din administratie citate de -Washington Post-, chiar Casa Alba ar fi insistat pentru includerea presupusei tranzactii cu uraniu in discurs, varful de lance fiind chiar vicepresedintele Dick Cheney. Senatorul democrat Joseph Lieberman, unul dintre pretendentii la cursa prezidentiala din tabara democrata, dar sustinator al razboiului din Irak, a adus in discutie o intrebare a la Watergate: cati dintre reprezentantii administratiei stiau despre faptul ca dosarul irakian nu era solid si in ce moment au aflat acest lucru.

Jocul de-a demisia

In conditiile asumarii intregii responsabilitati pentru o greseala care se anunta costisitoare pentru administratia Bush (procentele de incredere ale presedintelui american fiind in scadere continua, 55% din americani apreciindu-i prestatia la Casa Alba, fata de 61% in mai si 71% in aprilie), este de urmarit in ce masura va fi afectata cariera sefului CIA. Potrivit unor surse din agentie citate de CNN, Tenet nu se gandeste sa isi dea demisia din fruntea CIA. La fel spune si un fost inalt oficial CIA, Vince Cannistraro, un critic inversunat al razboiului din Irak. Acesta spune ca o data ce a luat asupra sa toata vina, administratia ii este datoare lui Tenet si, oricum, este aproape campania electorala, cand este nevoie si de CIA. Presedintele Bush insusi a tinut, de altfel, sa-si declare public increderea pe care o are in seful CIA. Totusi, potrivit prestigiosului saptamanal american -Newsweek-, Tenet ia in calcul serios demisia din fruntea CIA, insa informatia ar putea viza obtinerea unei reactii a administratiei, in functie de care Tenet, cu o longevitate de invidiat prin valtorile politicii de la Washington, isi va construi urmatoarea miscare. El a fost numit in fruntea CIA de catre administratia Clinton si reconfirmat in functie de Bush.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.