Grupul american WorldCom Inc., companie implicata in cel mai mare faliment din istoria Statelor Unite, a primit acordul autoritatilor americane pentru finalizarea unui contract de 450 milioane de dolari incheiat cu Departamentul american al Apararii. In baza acestui acord, WorldCom va construi o retea de telecomunicatii destinata activitatii de cercetare din domeniul militar.
Operatorii concurenti – Sprint Corp. si Global Crossing Ltd. – au protestat fata de aceasta decizie, punand la indoiala credibilitatea grupului, in contextul in care WorldCom este suspectata de o frauda contabila in valoare de aproape 7,7 miliarde de dolari. Biroul de Contabilitate Generala al SUA, organism care solutioneaza astfel de contestatii, a anuntat ca nu va interveni pentru anularea contractului, intrucat proiectul se afla deja in deplina desfasurare, iar autoritatile militare americane au dreptul sa isi aleaga in mod independent partenerii. Natasha Houbold, purtatorul de cuvant al Departamentului Apararii, a explicat, totodata, ca intregul sector al telecomunicatiilor traverseaza in prezent o perioada de criza. In context, ea s-a grabit sa sublinieze ca dificultatile financiare cu care se confrunta WorldCom nu au nici o legatura cu capacitatea grupului de a duce la capat un astfel de proiect. -Autoritatile sunt interesate de performantele si aptitudinile noului partener. Experienta personalului angajat la WorldCom in domeniul telecomunicatiilor este, in acest sens, un exemplu elocvent-, a adaugat oficialul american.
Initial, contractul a fost acordat grupului Global Crossing, dar Guvernul de la Washington si-a reconsiderat decizia dupa ce operatorul a intrat, in luna ianuarie, in procedura de faliment. Situatia financiara instabila, previziunile sumbre si amploarea actiunilor juridice in care este implicata aceasta companie au reprezentat, in opinia autoritatilor, -riscuri inacceptabile-. In aceste conditii, Guvernul american a optat pentru grupul de telecomunicatii WorldCom. Al doilea mare operator american din acest sector, care asigura aproape jumatate din traficul mondial pe Internet, a intrat in procedura de faliment la sfarsitul lunii iulie. Desi investitorii si-au exprimat indoiala cu privire la redresarea companiei, conducerea grupului s-a angajat sa readuca WorldCom la profitabilitate pana la sfarsitul anului viitor.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane