Acasă În Lume Consiliu de razboi la Londra

Consiliu de razboi la Londra

DISTRIBUIȚI

Duminica seara, premierul britanic, Tony Blair, a convocat principalii lideri europeni la un summit informal, ce a avut loc la Londra. Au fost prezenti presedintele francez, Jacques Chirac, si premierul Lionel Jospin, cancelarul Germaniei, Gerhard Schroder, prim-ministrul italian, Silvio Berlusconi, si premierul spaniol, Jose Maria Aznar. Importanta reuniunii a fost subliniata de prezenta, anuntata in ultimul moment, a premierului Olandei, Wim Kok, a prim-ministrului belgian, Guy Verhofstadt, dar si a reprezentantului Uniunii Europene, Javier Solana. Un summit al atat de multor lideri europeni, in afara unei intalniri formale, este considerat fara precedent. Un adevarat consiliu de razboi, este de parere intreaga presa britanica, care a identificat la intalnirea de duminica semnele unui preludiu la o interventie terestra masiva in Afganistan. -Blair convoaca europenii pentru un consiliu de razboi-, titreaza cotidianul -The Independent-. -The Guardian- confirma ca acest -consiliu de razboi fara precedent alimenteaza temerile unei ofensive terestre in Afganistan-. -Summit-ul, semnal precursor al atacurilor la sol-, este de parere si -Daily Telegraph-, care subliniaza ca reuniunea s-a tinut la cel mai inalt nivel al celor cinci tari europene, care s-au aratat dispuse sa participe militar in campania din Afganistan.

Declaratiile oficiale de dupa reuniunea de la Londra nu au atins insa acest subiect, rezumandu-se la a afisa unitatea Europei in fata provocarii, care poarta numele terorism international, si, mai precis, fata de campania din Afganistan. Liderii prezenti la Londra si-au anuntat totala solidaritate pentru strategia militara, diplomatica si umanitara a Statelor Unite. Cu nuantarile de rigoare – Wim Kok a subliniat ca interventia militara din Afganistan nu este un scop in sine, in timp ce Jacques Chirac a tinut sa precizeze ca bombardamentele nu sunt singura solutie la problema terorismului.

Duminica seara, a fost abordata si criza Orientului Mijlociu, liderii europeni accentuand asupra necesitatii de a relansa procesul de pace din regiune. Conform presedintelui francez, toti cei prezenti la summit-ul de la Londra au fost unanimi in privinta instaurarii unui stat palestinian, care sa fie pacific si sa respecte drepturile, libertatile si securitatea Israelului. -Nu este corect sa afirmi ca razboiul din Orientul Mijlociu alimenteaza terorismul international; ar fi o impostura. Este adevarat insa ca faciliteaza si creeaza o situatie care, per total, este favorabila extremistilor si fundamentalistilor musulmani, in special organizatiei conduse de Bin Laden-, a precizat Chirac. Tony Blair a fost cel care a rezumat, in termeni diplomatici, punctele atinse la reuniunea de la Londra: -Am exprimat pozitia comuna a Europei in a condamna evenimentele din 11 septembrie, in a dori infrangerea terorismului international. Am subliniat necesitatea unui regim reprezentativ care sa preia conducerea in Afganistan si am fost de acord ca este necesara obtinerea pacii in Orientul Mijlociu-.

Summit-ul de la Londra nu a avut loc insa fara cantec. In prima instanta, Tony Blair invitase la aceasta reuniune informala doar reprezentantii Germaniei si Frantei. Duminica dimineata a fost anuntata participarea lui Silvio Berlusconi si a lui Jose Maria Aznar. Putin mai tarziu, -Downing Street- preciza ca premierul belgian si reprezentantul Uniunii Europene vor fi si ei prezenti. Se credea ca lista a fost inchisa, insa, in ultimul moment, a fost anuntata si participarea lui Wim Kok. Ceea ce la inceput parea inca una dintre consultarile obisnuite ale celor trei – Marea Britanie, Franta si Germania – s-a transformat intr-o reuniune la nivel inalt a celor cinci tari, care si-au exprimat disponibilitatea de a participa militar in Afganistan, cu binecuvantarea actualei presedintii a Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.