Acasă În Lume Data extinderii UE ramane in ceata Goteborgului

Data extinderii UE ramane in ceata Goteborgului

DISTRIBUIȚI

Ministrul suedez de externe, Anna Lindh, insista ca UE trebuie sa fixeze un calendar al aderarii tarilor candidate la summit-ul de la Goteborg saptamana viitoare.

Seful diplomatiei suedeze a propus ca cei 15 sa confirme la Goteborg ca sunt gata sa incheie negocierile de aderare pana in 2002, astfel incat tarile candidate cele mai avansate sa poata deveni membre UE in 2004.

Seful diplomatiei suedeze propune ca, pe langa tarile ce vor adera la Uniune in 2004, si tarile candidate inca la acea data sa participe la alegerile pentru Parlamentul European in 2004, ele urmand sa ocupe locurile care le sunt rezervate doar dupa ratificarea formala a aderarii in tarile Uniunii. Intr-un interviu acordat pentru -Financial Times-, Anna Lindh declarase ca stabilirea calendarului extinderii este controversata, pentru ca unele tari membre ale Uniunii nu vor sa promita o data pentru aderarea tarilor candidate.

Capitolele dificile ale negocierilor, precum agricultura sau fondurile pentru dezvoltarea regiunilor mai sarace (fondurile structurale), abia incep sa fie discutate. Spania, Italia, Grecia si Portugalia isi vor apara interesele financiare si vor lupta pentru a pastra aceeasi suma de bani de la bugetul Uniunii Europene, chiar daca tarile care adera sunt mai sarace. In acelasi timp, Franta va insista sa pastreze partea din bugetul comunitar pe care o primeste in prezent ca subventie pentru agricultura.

Pe de alta parte, comisarul european pentru extindere, Gunter Verheugen, a declarat ieri ca tarile candidate nu ar trebui sa se astepte ca o data pentru aderarea sa fie anuntata la Goteborg. El a afirmat ca, desi in ultimele sase luni, cand Uniunea Europeana a fost condusa de Suedia, negocierile pentru aderare au avansat mai repede ca niciodata, sefii de stat ai tarilor UE nu vor fi pregatiti sa anunte o data concreta pentru extindere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.