Acasă În Lume Desant militar rusesc în Crimeea

Desant militar rusesc în Crimeea

DISTRIBUIȚI

Tensiunile din Crimeea au început să escaladeze succesiv, ieri, când forțe ale Armatei Ruse și civili din rândul populației rusofone au început să preia controlul instituțiilor-cheie, dar și a drumurilor de acces către principalele orașe din peninsulă. Îmbrăcați în uniforme militare, sau a trupelor speciale „Berkut”, o serie de indivizi neidentificați au pus stăpânire pe principalele obiective strategice din mai multe orașe ale peninsulei Crimeea. Într-o convorbire telefonică, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, i-a spus omologului său american, Barack Obama, că „Moscova își rezervă dreptul de a-și apăra propriile interese și pe cele are vorbitorilor de limbă rusă dacă vor izbucni incidente violente în estul Ucrainei și Crimeea”, relatează RIA Novosti. Anterior, ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Samantha Power, a cerut, sâmbătă, în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate, la New York, retragerea trupelor ruse din Crimeea și a sugerat trimiterea unor "observatori internaționali" în Ucraina. "A venit timpul ca Rusia pună capăt intervenției sale" în Ucraina, a afirmat Power în fața Consiliului. La rândul său, Obama este presat de republicani să ia atitudine în privința desantului rusesc în Ucraina. Opoziția republicană din Statele Unite îi cere președintelui Barack Obama să își articuleze poziția față de Rusia și să transmită clar care vor fi "costurile" intervenției militare în Ucraina, informează CNN. "De fiecare dată când Statele Unite și aliații refuză să reacționeze, Putin va primi semnalul că poate fi din ce în ce mai agresiv și mai ambițios în intervenția militară din Ucraina", a insistat ieri senatorul republican John McCain. Cu toate acestea administrația Obama s-a presiuni gradual asupra Rusiei și deocamdată șeful diplomației, John Kerry, a declarat că Rusia riscă să piardă locul în organizația statelor puternic industralizate – G8 și că vor urma și alte sancțiuni economice. În paralel, flota americană din Marea Mediterană a fost plasată în stare de alertă. Două nave din această flotă fuseseră trimise în Marea Neagră pentru a asigura securitatea la Jocurile Olimpice de la Soci -Fregata USS Taylor și nava-amiral a flotei din Marea Mediterană, USS Mount Whitney, relatează portalul israelian Debkafile.com. Acestea se vor deplasa spre malul stâng al Marii Negre. De asemenea, NATO a cerut Rusiei să înceteze activitățile militare în Ucraina, avertizând că operațiunile ruse reprezintă "o amenințare pentru pacea și securitatea Europei". "Ceea ce face Rusia în momentul de față în Ucraina reprezintă o încălcare a Cartei Națiunilor Unite", a subliniat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Ucraina își mobilizează soldații

Pe fondul acestui desant rusesc în Crimeea, secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională, Andrei Parubi, a anunțat ieri că autoritățile de la Kiev vor începe mobilizarea generală, relatează eTransmedia.ro. Anterior,  președintele interimar al țării, Aleksandr Turcinov, anunțase sâmbătă că forțele armate ale Ucrainei sunt în stare de alertă maximă. De asemenea, Ucraina a decis închiderea spațiului aerian pentru aeronavele militare, informează site-ul publicației Kiev Post. securitatea a fost sporită la toate aeroporturile, cu excepția celor din Crimeea, aflate sub controlul unor miliții proruse. CNN a transmis, ieri după-amiază, că trupe ruse au înconjurat trei unități militare ucrainene din regiunea autonomă prorusă Crimeea. În acest context, premierul interimar ucrainean, Arseni Iațeniuk, a cerut Rusiei să retragă imediat trupele de pe teritoriul Ucrainei, considerând acțiunile Moscovei drept o "declarație de război" și avertizând că există riscul unui "dezastru". "Este o alertă roșie. Nu este doar o amenințare; ceea ce face Rusia este o declarație de război față deUcraina", a spus Arseni Iațeniuk. "Îi cerem președintelui Vladimir Putin să retragă trupele din Ucraina", a avertizat șeful Guvernului proeuropean de la Kiev.

Băsescu către Putin: Încetați orice joc în Republica Moldova

Odată cu deteriorarea situației din Crimeea, președintele Traian Băsescu i-a transmis omologului său rus, Vladimir Putin, un mesaj foarte clar prin care îi cere Rusiei să înceteze „orice joc pe teritoriul Republicii Moldova” și să se limiteze la acordul pe care îl are cu Ucraina. Președintele a adăugat că există "un risc major de contaminare" și a apreciat că pozițiile sale din ultimii ani nu sunt întâmplătoare, legate de Republica Moldova, țara noastră propunându-și obiectivul tractării acestei țări către Uniunea Europeană, deși se știu riscurile din partea Rusiei. El a mai spus ieri că România cere Rusiei încetarea manevrelor militare la adresa Ucrainei și consideră că țara vecină este agresată de forțele Federației Ruse.

Mădălin Necșuțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.