Acasă În Lume Dolarul -vamuit- la granita UE

Dolarul -vamuit- la granita UE

DISTRIBUIȚI

Pe fondul aprecierii fara precedent a monedei euro, care incepe sa devina periculoasa pentru economia continentala, Comisia Europeana ia in calcul introducerea anumitor -restrictii cantitative- asupra intrarii dolarului american pe piata UE. Aceasta este, practic, riposta pe care se pare ca finantistii de la Bruxelles o pregatesc fata de scaderea constanta a dolarului american si cresterea euro, un dezechilibru care se adanceste in avantajul exporturilor dinspre Statele Unite, in paralel cu pierderile pe care le genereaza in tabara exportatorilor de pe piata europeana. Singura nelamurire a executivului european parea, asadar, legata de intrebarea daca legislatia permite o astfel de interventie pe piata financiara. Dilema -a interveni sau a nu interveni- pare deja depasita, data fiind situatia creata de cresterea monedei euro cu peste 40 de procente, in mai putin de doi ani, de la intrarea sa in circulatie in ianuarie 2001.

Raspunsul gasit este pozitiv. Potrivit cotidianului britanic -Telegraph-, o echipa aflata sub coordonarea comisarului pe probleme monetare, Pedro Solbes, a redactat, luna trecuta, un raport care concluzioneaza ca legislatia europeana permite adoptarea de masuri restrictive pe termen scurt, daca miscarile pe piata de capital pun in pericol functionarea uniunii economice si monetare, dupa cum se precizeaza in document. Masurile interventioniste nu pot sa depaseasca insa sase luni.

Oficial, un astfel de pachet de masuri nu a fost inca luat in discutie, iar Comisia Europeana a respins deocamdata ideea ca ar planui asa ceva. Un oficial al executivului european a oferit explicatia ca daca s-a elaborat un studiu privind portitele legislative care sa permita unele restrictii la intrarile de capital, nu inseamna ca ele vor intra imediat in vigoare.

Totusi, comisarul pe probleme monetare Pedro Solbes a pledat miercuri pentru nevoia statelor europene de a se concentra pentru o mai buna coordonare intre functionarea pietei unice si cea a monedei euro. Ceea ce ar putea fi interpretat si in sensul raportului redactat sub propria sa bagheta. Indiferent de explicatiile de moment ale oficialilor, situatia in care se gaseste moneda euro nu este tocmai una fericita. Nivelul sau a atins zilele trecute un nou record in raport cu dolarul american, de 1,21 dolari la 1 euro, in conditiile in care, dupa cum a apreciat un oficial UE citat de acelasi cotidian, un nivel de 1,35/1 ar putea deveni in curand realitate. O situatie care pericliteaza puternic sansele de crestere a economiei tarilor din zona UE, ale carei semne discrete au inceput sa se simta, cel putin la nivelul statisticilor. Aceasta este ceea ce cred oamenii de afaceri din Franta si Germania, fiind totodata si unul din motivele pentru care increderea in economia celor doua tari a inceput din nou sa scada. Jean-Phillippe Cotis, un expert OECD citat de -Telegraph-, a fost de acord ca o noua apreciere a euro ar reprezenta un pericol apreciabil pentru economia celor 12 state UE care au aderat la moneda unica.

Se stie ca reglementarile UE garanteaza libera miscare a capitalului, dar, in situatia de fata, punand cap la cap prevederi din tratatele pe baza carora functioneaza Uniunea si alaturandu-le unor decizii judecatoresti in domeniu, expertii UE concluzioneaza ca aceasta -libertate absoluta- poate fi temporar restrictionata in cazuri de urgenta, explica documentul citat de cotidianul britanic, despre care spune ca a fost dat publicitatii -in surdina- la Bruxellles.

Razboi?

Explicatia ar fi urmatoarea. Potrivit aceleiasi surse, unii oficiali de la Bruxelles, Paris si Berlin cred ca Administratia Bush este angajata intr-un fel de lupta monetara cu UE. De altfel, la inceputul perioadei de avant puternic al euro si de scadere a dolarului american, in urma cu cateva luni, presedintele George W. Bush declara public sprijinul pentru o politica a dolarului puternic, cu alte cuvinte un discurs in sprijinul -partenerilor- europeni, pe care realitatea inca nu a confirmat-o. Dimpotriva, exista puternice grupari in interiorul guvernelor francez si german, explica si -Telegraph-, care insista pe langa Banca Centrala Europeana (BCE) sa blocheze sistemul facil de credite practicat de Statele Unite printr-o expansiune monetara agresiva pe piata europeana. Pentru ca cercurile antiinflationiste ale BCE opun rezistenta si mentin ridicate dobanzile la credite, guvernantii statelor europene doresc sa forteze, in replica, restrictionarea intrarii monedei americane pe piata europeana, o premisa pentru cresterea valorii dolarului american si, in consecinta, a deprecierii euro. Daca masura era insa vazuta ca o optiune ultima dupa ce toate celelalte vor fi esuat, scaderea abrupta a monedei americane plaseaza dezbaterea in actualitate.

Este inca neclar ce pozitie ar putea adopta Marea Britanie in aceasta eventualitate, aprecierea generala la Londra fiind aceea ca restrictionarea dolarului american pe piata europeana ar fi fortata din punct de vedere legislativ. Se are in vedere insa faptul ca nu este nici interzisa ca atare, fiind deci permisa. Dinspre Statele Unite nu exista inca reactii oficiale, dar ministrul de finante din cabinetul-fantoma de la Londra a calificat deja ideea ca -rizibila-, ceea ce anunta chiar un mic razboi in cazul in care UE se decide sa treaca la fapte. -Norocul- europenilor este acela ca o decizie in acest sens poate fi luata fara mari probleme, Consiliul Ministrilor de Finante ai UE, Ecofin, functionand pe baza majoritatii calificate. Prin urmare, Marea Britanie, suspectata ca ar putea avea obiectii majore fata de impunerea unor restrictii privind intrarea dolarului american pe pietele europene, nu poate pune probleme unei eventuale decizii in acest sens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.