Acasă În Lume Elevii de la școlile cu predare în limba română de peste Nistru...

Elevii de la școlile cu predare în limba română de peste Nistru i-au sfidat pe milițienii transnistreni și au cântat imnul

DISTRIBUIȚI

Copiii de la școlile cu predare în limba română din regiunea separatistă transnistreană au fost din nou victimele agresiunilor pasive ale autorităților separatiste de la Tiraspol. De data aceasta, milițienii transnistreni au primit ordin să interzică intonarea imnului și arborarea tricolorului la festivitatea de absolvire a anului școlar de la gimnaziul cu predare în limba română din Corjova, raionul Dubăsari. Pentru a fi siguri că boicotează acest eveniment, milițienii transnistreni au mers acasă la directorul instituției de învățământ pe care l-au avertizat în legătură cu aceste interdicții. „În fiecare an sunt chemat la poliţia pentru a fi preîntâmpinat ca să nu arborăm drapelul şi să nu intonăm imnul Republicii Moldova.

Ieri seară s-au oprit trei angajaţi ai miliţiei transnistrene la poarta casei mele. Au venit la mine acasă şi mi-au spus personal, nu mi-au trimis citaţie ca să nu pot arăta mai departe că am fost citat de miliţie”, a menţionat directorul gimnaziului din Corjova, Constantin Sucitu, citat de Publika TV. Cu toate acestea, copii au intonat imnul sub acompaniamentul unuia dintre profesori, cu toate că milițienii stăteau lângă ei. „Copii sunt jigniţi pentru că cei mici de loc nu înţeleg ce se întâmplă”, a mai spus acesta. Milițienii transnistreni au fost desfășurați pentru intimidare și la Corjova, dar și la o școală similară din Tighina.

Presiuni asupra oficialilor de la Chișinău

 

Presiunile Tiraspolului s-au înmulțumit în acest an în care Republica Moldova se pregătește să semneze Acordul de Asociere la UE, document respins ferm de separatiștii transnistreni care vor să intre chiar în componența Rusiei, după modelul crimeean. De altfel, separatiștii proruși de la Tiraspol au extins presiunile și asupra oficialilor de la Chișinău. Viceministrul Educaţiei, Liliana Nicolăescu-Onofrei a fost oprită vineri dimineață la vama transnistreană de la intrarea în orașul Râbnița și obligată să se întoarcă. Oficialul de la Chișinău dorea să se deplaseze la festivitatea finalului de an şcolar de la Liceul “Evrica” din Râbniţa. „Mi s-a explicat foarte clar că eu, în calitate de membru al Guvernului, nu pot merge în Râbniţa. La Liceul “Evrica” au ajuns George Balan şi Eduard Bumbac, care au oferit elevilor de acolo premiile şi diplomele din parte Ministerului Educaţiei. Fireşte că e regretabil ceea ce s-a întâmplat”, a declarat Liliana Nicolăescu-Onofrei, citată de moldova.org. Autoritățile de la Tiraspol au acceptat cu greu reluarea dialogului în dosarul transnistrean iar discuțiile sunt în mare parte sterile.

Foto: Moldova.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.