Home În Lume Exces de euro in Europa

Exces de euro in Europa

DISTRIBUIŢI

Cand la 1 ianuarie 2002, bancnotele si monedele valutei europene unice intrau in circulatie, guvernele statelor UE se temeau ca nu va ajunge cantitatea de bani aruncata pe piata. La 10 luni de la eveniment, autoritatile de la Berlin si Paris au realizat ca, in realitate, ingrijorarea lor a fost absolut nejustificata si ca, in prezent, exista un exces de euro: peste trei miliarde in Franta si cam sapte miliarde in Germania.

A avea bani in plus, comenta BBC, constituie o placere destul de costisitoare. O data cu lansarea euro, Banca Centrala Europeana a acordat tuturor tarilor comunitare dreptul de a stabili de cati bani are nevoie fiecare in parte. Dar prognozele unora s-au dovedit deosebit de exagerate. Comentariile presei franceze pe aceasta tema notau, mai in gluma, mai in serios, ca, dupa toate aparentele, multe state au pornit de la zicala -cine se frige cu supa sufla si in iaurt-. Dar precautia Frantei a depasit orice imaginatie, scriau ziarele. -Comitetul Ecofin, ce-i reuneste pe ministrii europeni ai economiei si de finante, a decis ca Franta are nevoie de o masa monetara de 12 miliarde de piese. La Pessac s-au fabricat cel putin noua miliarde, din care Banca Frantei a distribuit, alaturi de alte banci, in jur de cinci miliarde: ramane un stoc de peste trei miliarde-, a rezumat Regis Arnaud, liderul sindicalist de la Pessac. Or, a adaugat el, -intreprinderea noastra a facut mari investitii, a achizitionat aparatura de ultima generatie, muncitorii au lucrat ture prelungite pentru a se ajunge la o productie de trei miliarde de piese pe an-. Iar acum -am intrat intr-un fel de hibernare-, a adaugat el.

Nici in Germania lucrurile nu stau mai bine. Potrivit datelor Ministerului de Finante al tarii, la inceputul acestui an, Berlinul a scos pe piata 17 miliarde de euro. Numai ca pe piata reala au ajuns, pana in ziua de astazi, doar 10 miliarde. Nu-i nimic, a linistit apele ministerul mentionat: se apropie sarbatorile de iarna, toata lumea va da navala in magazine, aruncand cu bani in dreapta si in stanga. Atunci, situatia va reveni la normal, au apreciat responsabili germani. E adevarat ca si francezii spera ca si anul viitor tara lor va castiga la fel de bine din turism cum a fost in 2002. Si totusi, se intreba presa de la Paris, ce-i de facut? Salvarea va veni de la noii membri pe care Uniunea Europeana se pregateste sa-i primeasca in randurile ei in 2004 si carora li se va putea propune -cu reducere- masa monetara aflata in exces. Dar pana atunci?

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.