Acasă În Lume Falimentul Dreptei poloneze

Falimentul Dreptei poloneze

DISTRIBUIȚI

La numai trei saptamani pana la alegerile parlamentare programate pentru data de 23 septembrie, Polonia se afla in pragul catastrofei financiare. Iar Dreapta conservatoare aflata la putere, in plina deruta, da semne clare de panica. Marti, premierul Jerzy Buzek l-a concediat pe ministrul sau de finante, Jaroslaw Bauc, acuzat de a nu fi informat la timp despre situatia catastrofala a finantelor publice. Este al cincilea membru al Guvernului schimbat in numai cateva saptamani. Executivul de la Varsovia a intrat intr-o criza profunda chiar in ajunul alegerilor. Falimentul pandeste Guvernul Buzek din doua directii – fie prin esuarea politicii financiare, fie prin adoptarea unor masuri nepopulare de austeritate, sanctionabile pe linie electorala.

In 8 august, ministrul finantelor, Jaroslaw Bauc, a tras primul semnal de alarma. Daca nu va fi luata nici o masura radicala, a anuntat acesta in cadrul Consiliului de Ministri, deficitul bugetar va sari in aer. Acesta a propus un plan drastic de reforma si o crestere a bazei de impozitare a veniturilor, provocand panica. O comisie independenta, organizata la ordinul premierului, a confirmat scenariul catastrofic. Jerzy Buzec, nelinistit pentru impactul pe care l-ar avea o astfel de veste asupra populatiei si a intentiilor sale de vot si presat de ministrii sai, s-a incapatanat si a decis sa-l demita pe Jaroslaw Bauc. In bugetul pe anul viitor se prefigureaza un deficit de proportii uriase – 11% din Produsul Intern Brut (PIB) si, implicit, amenintarea directa a paralizarii totale a finantelor publice. Noul ministru al finantelor, Halina Wasilewska-Trenkner, are timp pana la 30 septembrie sa prezinte un proiect de buget pe anul viitor. Aceasta a anuntat deja un buget de austeritate care sa aiba drept obiectiv un deficit care sa nu depaseasca 5% din PIB. Mult timp considerata elevul cel mai silitor dintre fostele tari comuniste, Polonia traverseaza o perioada dificila. Nivelul de crestere a economiei – de 4% sau chiar 5% in ultimii ani – va atinge greu 2% la sfarsitul anului acestuia. Somajul, de 18%, nu a fost niciodata atat de ridicat in zece ani de democratie. Investitiile straine, de 13 miliarde de dolari in 2000, vor scadea la jumatate anul acesta, spun expertii.

La originea acestei degringolade se afla o politica monetara prea restrictiva si intarzierea reformelor structurale, mai ales acelea ale sistemului social. La acestea se adauga minusurile inregistrate in domeniul incasarilor fiscale si o explozie a cheltuielilor bugetare. Spre exemplu, in preajma alegerilor, alesii au vrut sa copleseasca electoratul cu cadouri fiscale, intre care si o reducere a impozitelor pentru familiile cu copii. Fostul ministru Bauc nu a putut face nimic impotriva acestor masuri populiste. Guvernul Buzek a esuat in toate marile reforme pe care promisese sa le faca – sanatate, educatie, administratie. In fata esecurilor repetate, coalitia de dreapta AWS, urmasa a Miscarii Solidaritatea si care a sosit triumfala la putere acum patru ani, nu reuseste sa se adune. Doar doua formatiuni din coalitie, cea a premierului si -Lege si Justitie-, pot inca sa spere la atingerea pragului pentru a accede din nou in Parlament. De asemenea mostenitoare a Solidarnost, -Uniunea pentru Libertate-, fondata de ex-premierul Tadeusz Mazowiecki si condusa de Bronislaw Geremek, a pierdut mult din popularitate. Ramane doar o formatiune creata in ajunul alegerilor prezidentiale din octombrie anul trecut, -Platforma civica- de centru-dreapta, care este creditata cu un scor onorabil si care ar putea sa incerce sa se opuna puternicilor ex-comunisti. Cu aproximativ 50% din intentiile de vot, coalitia de stanga SLD-UP si-a asigurat deja rolul de mare castigatoare a alegerilor legislative din 23 septembrie. Insa chiar si ex-comunistii, rebotezati social-democrati, sunt ingrijorati de situatia financiara pe care o vor mosteni. Le va reveni asadar rolul de a asana finantele publice cu riscul chiar de a nu-si putea tine promisiunile electorale generoase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.